Чланци поређани по датуму: субота, 02 јун 2018

ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛУ ОПАРИЋУУ недељу, 3. јуна 2018. године, када српска Црква слави Светог цара Константина и царицу Јелену, прослављена је храмовна  слава  у селу Опарић, свечано и скромно како и доликује једној цркви, која има како духовну тако и историјску важност.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Огњен Гребић, парох драговски, уз саслуживање јереја Слободана Савковића, пароха у Великим Пчеицама, и јереја Александра Јаћимовића, пароха превешког.  Певницу храма испунио је хор из Врњачке бање предвођен хоровођом Дејаном Ђорђевићем.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМАУ недељу, 3. јуна 2018. године, када наша црква прославља Светог цара Константина и Свету царицу Јелену, молитвено је прослављена храмовна слава у Наталинцима крај Тополе. Светом Литургијом началствовао је арх. намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Дејан Динић, протонамесник Остоја Пешић и ђакон Урош Костић.

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА У СЕЛЕВЦУУ недељу Свих Светих када наша Света Православна Црква молитвено прославља и Светог цара Константина и царицу Јелену, у Селевцу, шумадијском селу, на половини пута Смедеревска Паланка – Смедерево, селу вредних и поштених домаћина, одиграо се низ великих и значајних догађаја.

У раним јутарњим сатима верни народ Селевца и околине почео је да се окупља у порти храма Светог Атанасија Великог, на Ладним водама, да дочека свог пастира и оца, Епископа шумадијског Г. Јована.

Епископ је стигао око осам и тридесет и одмах се приступило првом великом догађају, освећењу новог живописа у поменутом храму. После чега је уследила Света Архијерејска Литургија на којој је Епископу саслуживало осам свештеника, три ђакона и мноштво народа.

СЛАВА ХРАМА СВИХ СВЕТИХ НА СВЕТИЊИНа празник Св. Цара Константина и Царице Јелене, у недељу када наша света Црква слави и празник Свих Светих, сабрали смо се на освештаним темељима храма, на брду Светиња изнад Чумића, који је посвећен управо Свим Светима. Благословом Његовог Пресвештенства Епископа шумадијског Господина Г. Јована, по први пут је на темељима овог храма служена Света Литургија. Вођење радова на изградњи овог храма поверено је протојереју Милану Томићу, пароху чумићском.

ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ЛАЗАРЕВЦА И ОКОЛНИХ МЕСТА У МАНАСТИРЕ ЕПАРХИЈЕ МИЛЕШЕВСКЕУ суботу и недељу, 02. и 03. јуна 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовано је поклоничко путовање верника из Лазаревца и околних места у манастире Епархије милешевске. Путовање је реализовано у сарадњи ЦО лазаревачке и Поклоничке агенције Епархије шумадијске. Вођа пута био је свештеник Влада Димитријевић.