Чланци поређани по датуму: јануар 2014 - Епархија Шумадијска

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У УЖИЦУУ недељу по Богојављењу, 26. јануара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор жичке Епархије Г. Јован, служио је Свету Литургију у храму Светог Великомученика Георгија у Ужицу.

Велики број верника је дочекао Епископа и добио aрхијерејски благослов. Саслуживало је дванаест свештеника и три ђакона. Служби су присуствовали и челници овога града.

СВЕТИ САВА У О.Ш. "ЈОВАН ПОПОВИЋ" У ШУМАРИЦАМАДан Светога Саве и ове године је обележен молитвено и свечано како доликује овом нашем великом светитељу. Деца Основне школе "Јован Поповић" у Шумарицама уложила су велики труд како би свим гостима показали да су прави светосавци.

Програм је почео молитвом и ломњењем колача, хор је традиционално на почетку програма отпевао Химну Светом Сави, а у наставку је била мала светосавкса приредба где су деца прочитала беседу вероучитеља о томе ко је био Свети Сава и шта је истински ученик и истинска просвета.

ЦО АЕРОДРОМСКА У СВЕТОСАВСКОЈ ПОСЕТИ ЦЕНТРУ ЗА РАЗВОЈ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – КНЕГИЊА ЉУБИЦАУ среду, 29. јануара, свештеник Александар Мирковић, у име црквене општине аеродромске, обишао је и честитао празник Светога Саве деци из центра. У разговору са децом, свештеник се упознао са начином њиховог живота у овом дому и прихватилишту, као што су се и деца упознала са начином живота садашњих и будућих свештеника. У име ове посете, нагласивши да је Свети Сава празник све деце па уједно и њихов, свештеник је поделио светосавске поклоне - слагалице, медаљоне, молитвенике, песмарице, књиге из веронауке. Обзиром да је деци ова посета била занимљива договорена су следећа виђања оваквог типа.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ суботу посвећеној св. мученици Татјани, Икона Млекопитатељница, 25. јануара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су салуживали: протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Слободан Савковић и јереј Ненад Милојевић.

СВЕТИ САВА - ЕПИСКОП И ЛИТУРГБеседа оца Александра Мирковића на Светог Саву 2014. године
у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

Часни оци, уважени градоначелниче овога града, даме и господо, браћо и сестре!

Припала ми је велика част, али и одговорност да пред овим уваженим скупом говорим о Светоме Сави. Говорити о светим људима није лако, јер су нам они огледало у чијем одсјају видимо себе онакве какви јесмо. А видети себе, браћо и сестре, је велики подвиг. Чак можда то, унутрашње сагледавање, буде некада пресудно у нашим животима. Из тог разлога је и ово вече посебно и на један начин покушај да се сви овде заједно пред ликом Светога Саве удубимо у сам центар нашег живота. Па зато, драга господо, скупимо храбрости сви овде заједно и кренимо полако ка Савином лику.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ ПО ДРУГИ ПУТ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

ДВАНАЕСТА СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ четвртак, 26. јануара 2014. године, је у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, јагодинског свештенства, градоначелника Града Јагодина г-дина Ратка Стевановића, директора основних и средњих школа у препуној сали Културног центра одржана је дванаеста по реду Светосавска духовна академија.

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ понедељак 27. јануара 2014. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. И ове године мноштво ученика основних и средњих школа у Лазаревцу потврдило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике, и да је њихов омиљени заштитник. Велики број ђака се, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника,заједно са свештенством храма, учествовало је у резању славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском Сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

Страна 1 од 5