Чланци поређани по датуму: среда, 16 фебруар 2011

СЕМИНАР О ОБРАЗОВАЊУ О ЈАСЕНОВЦУ ОДРЖАН У КРАГУЈЕВЦУУ организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и благословом и гостољубљем Преосвештеног Епископа Шумадијског г. Јована, те сарадњом управе Спомен-парка Крагујевачки октобар на челу са директором Владимиром Јагличићем, 29. и 30. јануара 2011. године одржан је трећи семинар о образовању о Јасеновцу.

Семинар су похађали сарадници Одбора за Јасеновац, као и наставници и представници богословија Српске Православне Цркве, у којима су већ дужи низ година обавезна предавања о страдању у Јасеновцу, који је само символ свеукупног страдања у Другом светском рату и других страдалних места где је српски живаљ мучен и убијан али где су и просијали наши Новомученици.

На дан када света Црква прославља успомену на светог мученика Трифуна и истовремено је у предпразништву Сретења Господњег наша заједница светосавске цркве одслужила је са Његовим Преосвештенством епископом шумадијским Г. Јованом Свету Архијерејску Литургију.

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА У ОРАШЦУ Непрестано захваљујући Богу на свему што је за нас учинио, скупили смо се и ове године на исто место да нашем Господу принесемо благодарење и жртву, у сећање на два велика историјска догађаја. Први је из историје спасења, божанског домостроја, који је Бог припремио за нас у жељи да свему што је створио подари живот вечни. Други је из историје српског народа, увек жељног слободе, најпре политичке, али и оне слободе који нам може подарити само Господ, слободе од последњег непријатеља – смрти. Победити смрт, опет, могуће је једино уз помоћ Бога, Христа и Духа Његовог, који нас окупљају у заједницу која је предокус вечног живота, у коме нема смрти. У ту заједницу смо се данас сабрали, предвођени својим Епископом, да бисмо примили залог вечног живота, по коме ће нас Господ препознати у дан општег васкрсења.

УСТАВИ КНЕЖЕВИНЕ И КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРАГУЈЕВЦУПоводом обележавања националног празника, Дана државности Србије, Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине, данас је у крагујевачком Народном музеју отворила репрезентативну изложбу “Устави Кнежевине и Краљевине Србије“. Захваљујући Архиву Србије који је ову изложбу приредио у Крагујевцу, граду где је донет први устав модерне Србије, Сретењски устав, 1835. године, посетиоци су имали прилику да погледају и осталих пет устава, Кнежевине и Краљевине Србије који су донети у периоду од 1835 - 1903. године; “турски устав“ Хатишериф из 1838. године, “намеснички устав“ из 1869, устави Краљевине Србије из 1888, 1901 и 1903. године.

ПОМЕН ДР ЕЛИЗАБЕТ РОС У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства Епархије Шумадијске, на Варошком гробљу у Крагујевцу, служио је 14.фебруара 2011. године  помен др Елизабет Рос и страдалим припадницима страних санитетских мисија у Србији 1914-1918 године. Након помена, а поводом обележавања 96.годишњице смрти др Елизабет Рос венце крај њеног спомен облежја положили су председница Скупштине Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић, преставник Владе Србије, министарства рада и социјалне политике, Негован Станковић, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и члан Градског већа проф.др Александар Живановић, Њ.Е.амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт, саветник амбасаде Канаде Кенет Сули, представници Шумадијског управог округа, Универзитета, Међународне федерације Црвеног крста и Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Градске организације Црвеног крста у Крагујевцу, СЛД, Удружења старих ратника 1912-1920 и Субнора, Удружења Крагујевчана у Београду, Кола српских сестара...

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ недељу о Митару и Фарисеју, 13. фебруара 2011. године, када Црква Христова молитвено прославља Свете бесребернике Кира и Јована, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, у оквиру редовне канонске посете Смедеревској Паланци, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке, уз саслуживање свештенства епархије шумадијске и верног народа овога краја.

ФОРМИРАНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКАУ дану када наша Црква слави Свете бесребренике Кира и Јована, 13. фебруара 2011. године, формирана је нова епархија Српске Православне Цркве са седиштем у некадашњем престоном граду Светога Цара Лазара, Крушевцу. Благодаћу Господњом одлука о оснивању је донета на јесењем заседању СПЦ. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, братски и са поштовањем, дочекан је у саборном храму Св. Великомученика Георгија, где је служена доксологија, а затим је у црквеном дому одржана оснивачка седница. Преосвећени Владика Јован ће бити администратор Крушевачке епархије до пролећног редовног заседања Сабора СПЦ, на коме ће Архијереји изабрати Епископа ове епархије.