Чланци поређани по датуму: четвртак, 14 јул 2016

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Светих Апостола Петра и Павла и ове године је свечано прослављен у храму посвећеном овим светитељима у Аранђеловцу. Епископшумадијски Господин Јован је у храму Светих Апостола Петра и Павла служио празнично бденије, уочи храмовне славе.

Епископу шумадијском Господину Јовану су саслуживали протојереј Милован Ранковић, јереји Милош Митровић, Милош Маринковић и Милош Мијатовић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић. Накондвочасовне молитве и појања Господу Епископ је честитао храмовну славу свештенству и свом верном народу. Као пример нашег живота дао нам је баш ове Свете Апостоле, јер су они својим животом и радом најбоље посведочили како треба живети са Христом и у Христу. Да ли ћемо бити уз Господа или не, то је искључиво наша одлука и та одлука треба да буде усмерена ка Господу и ка Њему треба да стремимо читав свој живот. Празнично бденије су својим појањем улепшали „Србски Православни појци“ и чланови црквеног хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ДВОРИНЕ КОД АРАНЂЕЛОВЦА И ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВЕ ЦРКВЕ У КРУГУ БОЛНИЦЕАрхеолози из Аранђеловца су на падинама Венчаца, у месту Дворине код Аранђеловца пронашли остатке храма за које се претпоставља да је изграђен у првој половини 14. века. Преосвећени Епископ Јован је при првој посети овог археолошког налазишта обећао да ће се на том месту одслужити Света Литургија.

ОДРЖАНА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОНЧАРЕВУ КРАЈ ЈАГОДИНЕ НА ПРАЗНИК РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉАПразник рођења Светог Јована Крститеља је у Кончареву прослављен на најлепши могући начин, доласком Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована у Кончарево крај Јагодине и служењем архијерејске литургије у новоподигнутом храму посвећеном светом Јовану Крститељу.

Присуствовао је велики број свештеника, представника локалне самоуправе, вероучитеља, ученика школа и верног народа. Такође, Светој Литургији присуствовао је и ктитор овог храма господин Драган Марковић са породицом.

Заједница „Земља живих“ у Брајковцу, у Српској православној епархији шумадијској, која се бави ресоцијализацијом особа оболелих од болести зависности, обележава сутра, 15. јула, своју храмовну славу Полагање ризе Пресвете Богородице. Тим поводом биће одржана света архијерејска литургија којој ће началствовати Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован. Литургија почиње у 9 сати, а дочек владике Јована је у 8, 30. Након свете литургије за домаћине као и госте, међу којима ће бити архимандрит Исихије, игуман манастира Ковиља, свештеник Бранко Ћурчин, духовник заједнице „Земља живих“, као и др Милета Радојевић директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Влади Србије, биће организована трпеза љубави.

У недељу је емитовано јунско издање ТВ хронике Српске православне епархије шумадијске "Верујем" које заједнички припремају Радио Златоусти и Реионална телевизија Канал 9 из Крагујевца. Аутор ове емисије је Гордана Јоцић, одговорни уредник Радија Златоусти, док се за снимање и монтажу брине Бојан Пауновић. Подсетимо се, ову емисију преноси и Радио-телевизија "Флеш" из Аранђеловца као и ТВ "Храм" из Београда.