Чланци поређани по датуму: уторак, 29 јануар 2013

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ ЖИЧКОМ ГОСПОДИНУ ХРИЗОСТОМУУ суботу, 26. јануара 2013. године, на оданије Богојављења, у манастиру Рујну служен је парастос поводом четрдесет дана од упокојења блажене успомене Епископа жичког Г. ХРИЗОСТОМА.

Епископ шумадијски Господин ЈОВАН служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење Епископа крушевачког Г. ДАВИДА. На Литургији су саслуживали архимандрит Тихон, игуман манастира Студенице, архимандрит Арсеније, јеромонах Доситеј Хиландарац, изасланик манастира Хиландара, протојереј-ставрофор Љубинко Костић, Архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Милош Босић, Архијерејски намесник ужички и протојереј Зоран Јанковић, старешина ужичке цркве. На Литургији Преосвештени Јован обратио се беседом у којој је подвукао велики подвиг епископског служења Владике Хризостома.

БОГ ЖИВИ У НАМА ПО МЕРИ НАШЕГ ДОДИРА СА ЊИМСветосавска беседа о 180-огодишњици постојања Прве крагујевачке гимназије – 2013 године

Био си вођа, Првопрестолник и Учитељ Пута који води у Живот.
Када си дошао, Светитељу Саво, најпре си твоје отечество просветио,
и препородивши га Духом Светим, као дрвета маслинова,
засадио си у духовном рају, најсветију децу твоју.
Због тога, као равног Апостолима и Светитељима,
поштујући те молимо, моли Христа Бога
да нам дарује велику милост.

Тропар Светом Сави

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу 27. јануара 2013. године у храму Светог великомученика Димитрија, у Лазаревцу, прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Велико присуство ученика основних и средњих школа у Лазаревцу, посведочило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике, просвећујући их светлошћу Христовог учења. То потврђује и то што се велики број ђака, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника,заједно са свештенством храма, учествовало је у резању славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском Сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са наставницима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.