Чланци поређани по датуму: јануар 2009

УЧЕЊЕ СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ О СТВАРАЊУ СВЕТА


Као и код Оригена, кључ за богословље светог Атанасија је његово учење о стварању света. У Оригеновом систему акт стварања догађа се у вечности и стварање је пројава саме суштине Бога. Бог по својој природи не може да не ствара, па зато Он ствара одувек, вечно. Од њега створена створења находе се у вечном општењу са Творцем: и управо у овом негирању времена – налази се основна слабост у Оригеновом учењу. Уколико Бог не ствара свет слободно, него због своје „суштине“, уколико створени свет нема реално, независно битовање, разумна створења су лишена истинске слободе, она као да су привезана за свога Творца, час отпадајући од Њега, час изнова се неизбежно враћајући созерцању Његове божанске суштине. У таквом систему наш живот, наша човечанска историја нема реалног смисла: повратак пале творевине ка Творцу предодређен је одувек, и у том кружном кретању нема места истинској слободи – ни божанској, ни слободи стварања.

СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА –САБОРНИ ХРАМУ суботу 31. јануара 2009. Црква је празнује Светог Атанасија Великог, архиепископа Александријског једног од највећих Отаца Цркве Христове, или како га хришћанско предање назива «стуб Цркве» и «отац Православља».

Атанасије Велики је рођен у Александрији око 295. г. Био је ђакон код архиепископа Александра, и пратио овога у Никеју на I Васељенском Сабору. На овом сабору Атанасије се прославио својом ученошћу, благочешћем, и ревношћу за Православље. Он је врло много допринео, да се Аријева јерес сузбије а Православље утврди.

ImageЊегово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован на празник Часних верига, у четвртак, 29. јануара ове године посетио је цркву Силаска Светог Духа у Крагујевцу коју верници препознају као Стару цркву, односно првопрестолни храм обновљене српске државе.

ImageЛета Господњег 2009. Српска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

7. СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ понедељак, 26. јануара Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је бденије у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини уочи празника Светог Саве.

Седму годину заредом Јагодинска црквена општина и вероучитељи у част и славу Светог Саве организују Светосавску недељу са различитим културним и спортским садржајем.

ImageДуховни центар Саборне цркве у Крагујевцу и у 2009. години намерава да настави са вишегодишњом праксом представљања најзначанијих тема, догађаја и личности из савременог живота Цркве односно из актуленог богословља, философије, историје и културе. Потврда тога је и започети циклус предавања на тему: „СРПСКА ТЕОЛОГИЈА У XX ВЕКУ“.

Житије и подвизи у пустињи са оцем, и засебно путовања,
а делимично и приповедање о чудесима светога оца нашега Саве,
првога архиепископа и учитеља српскога, што је испричао преподобни Доментијан,
јеромонах манастира званога Хиландар, а написао Теодосије, монах истога манастира.

Sveti Sava 2009Ток прослављања Светог Саве у Старој крагујевачкој цркви и у школама које се налазе у подручним парохијама, уверава нас да се овај родоначелник свега што је највредније у српској историји, равноправно поштује и у Цркви и у просветним установама.

ImageСвети Сава – највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће, свечано је прослављен у Основној школи «Мома Станојловић». Мото прославе је био «Савин дух још живи». Свечаност је отпочела интонирањем химне Светом Сави, коју је извео школски хор под диригентском палицом, професора Оливере Максимовић.

Ирина Медведева
петак, 26. децембар 2008.

ImageОбратили смо се Ирини Јаковљевној клиничком психологу и дечијем психијатру са молбом да подели са нама своје искуство и мишљења по питању нимало простих односа деце између себе, у породици, са родбином, са вршњацима у школи и на улици, као и о томе колико су сви ти односи важни за дете.

ImageНа празник Свете великомученице Татјане 25./12. јануара 2009. године у селу Поточац (Архијерејско намесништво темнићко) Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и том приликом у току Свете Литургије крстио Петра, сина надлежног пароха јереја Радована Газдића. Ово је први пут да се у овом намесништву врши Литургијско крштење те је овај благословени догађај био нарочити празник за мештане овог села као и за све учествујуће у Литургији.

Страна 1 од 4