Чланци поређани по датуму: јун 2016

16. ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У ВРАНИЋУСа Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована у Недељу Свих Светих, 26. јуна 2016. године, у храму Светог пророка Илије у Вранићу одржано је шеснаесто саборовање хорова Епархије шумадијске.

ВИДОВДАН У БАРАЈЕВУОвогодишња манифестација поводом празника Видовдана почела је, као и предходних година, литургијом у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву коју је служио Архијерејски намесник бељанички протојереј ставрофор Видо Милић. После литургије, уследио је парастос пострадалим ратницима.

ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу 25. јуна у сали Црквене општине aранђеловачке при храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована духовну трибину под називом "Библија – наш водич кроз живот" и промоцију књиге проф. др Предрага Драгутиновића „Који чита да разуме“ одржали су Владимир Пекић и ђакон Радомир Маринковић, вероучитељи и наставни саветници при Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и проф. др Предраг Драгутиновић, професор на Катедри Светог Писма Новог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

ЦРКВЕНА СЛАВА У ЦЕРОВЦУПразник је опет и опет је славље и многа чеда и деца чедољубива украсише Храмовну Славу на дан Силаска Св. Духа у Церовцу надомак Крагујевца.

Св. Литургијом началствовао је Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење Архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протонамесника Слободана Радивојевића и ђакона Милутина Гашевића.

КОРИСНИЦИ ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА ИЗ ЈАГОДИНЕ ПОСЕТИЛИ МАНАСТИР УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕПлодоносна сарадња представника Геронтолошког центра и надлежног пароха јереја Милана Ђорђевића која се реализује Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, овог пута је пројављена реализацијом путовања до манастира Успења Пресвете Богородице (Денковца).

ЛИТИЈА ГРАДА ЈАГОДИНЕПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, свечано је прослављен у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини. Евхаристијском сабрању, које је служио намесник белички протојереј Небојша Младеновић уз саслужење братства храма, присуствовао је велики број благочестивог народа. Лепоти богослужења допринео је хор поменутог храма под вођством госпође Љиљане Милеуснић-Марковић.

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСтара Милошева Црква у Крагујевцу као своју храмовну Славу слави Други дан Духова који је ове године обележен у понедељак 20. јуна 2016. године Светом Литургијом којој је началствовао протојереј – ставрофор Милован Антонијевић. Саслуживали су протојереји – ставроори Милан Борота, Живота Марковић, мр Рајко Стефановић, Саво Арсенијевић, Зарије Божовић, Зоран Митровић, те протојереји Милић Марковић, Милан Благојевић и Синиша Марковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Стојковић. За певницом је појало братство Старе Цркве и Саборног храма, те ђакон Недељко Дикић.

ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛЕВЦУУ недељу, 19. јуна 2016. године, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Селевцу, Светом Литургијом прослављена је храмовна слава. Свету Литургију служили су јереј Ненад Петровић и јереј Марко Аћимовић.

Да у Србији није заборављена традиција саборовања код Светих храмова је доказ велики број окупљених Селевчана, међу којима је био велики број деце, у свом храму.

ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЂУРИСЕЛУНа Велеки Дан Вазнесења Господњег, 09. јуна 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован својим доласком у цркву у Ђуриселу веома је увеличао дан црквене славе и донео велику радост верницима Црквене Општине ђуриселско-драгобраћке. Владика Јован је најпре освештао новоподигнуту палионицу и продавницу свећа коју је, непосредно пред своју смрт а за покој душе своје супруге Душанке, подигао и својој цркви даривао Милан Петровић из Драгобраће. Потом је Владика служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање архијерејског намесника мр Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора, професора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора и још уважених свештеника епархије шумадијске. Међу гостима који су Епископу саслуживали био је и др Здравко Јовановић, ђакон и уважени професор српског православног богословског факултета у Београду.

СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА – ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИПоводом великог хришћанског празника Свете Педесетнице, 19. јуна 2016. године, упркос радовима у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци који се односе на реконструкцију иконостаса и обнову фресака, у присуству великог броја верника служена је Света Литургија. Овај дан се у Смедеревској Планци прославља као слава града. Незанемарљиви број верника овога града, прославио је и доживео овај дан своју градску славу, управо као поруку Светог Григорија Богослова из давних времена, који је рекао: ''Ми славимо Педесетницу као испуњено обећање, као остварене наде и као часну тајну'' Тим поводом уприличена је литија од Саборног храма Светог Преображења до зграде општине. Литији су се, након одслужене Свете Литургије и вечерње службе која је уследила у наставку, придружили свештеници и верници из храма Свете Петке.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА МЛАДЕНОВАЧКА ЛИТИЈАПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Преfсвете Богородице. Евхаристијском сабрању присуствовао је многобројни благочестиви народ, који је испунио велелепни храм и његову пространу порту. Лепоти богослужења допринео је хор младеновачке Цркве на челу са госпођом Олгом Свешко. Поводом литије ове шумадијске вароши штампан је и осми број билтена „Благовесник“, који уређује братство Светуспенског храма.

Image

Др Сава (у свету Светозар Вуковић), епископ шумадијски, родио се у Сенти 13. априла 1930. године. Основну школу и нижу реалну гимназију завршио је у Сенти, Богословију Светог Саве у манастиру Раковици 1950, а Богословски факултет у Београду 1954. године. За суплента Богословије Светог Саве у Београду постављен је 1958. године. Школску 1957/58. годину провео је на постдипломским студијама на старокатоличком богословском факултету Универзитета у Берну (Швајцарска) радећи, у исто време, на докторској дисертацији "Типик архиепископа Никодима" код ментора професора др Лазара Марковића. На Богословском факултету у Београду докторирао је 15. маја 1961. године.

Патријарх српски Герман, замонашио га је у манастиру Ваведењу у Београду 3. новембра 1959, а 4. децембра исте године рукоположио у чин јерођакона. За викарног епископа моравичког изабран је 20. маја 1961. године. У чин презвитера рукоположио га је патријарх српски Герман 3. јуна и произвео за протосинђела. у чин архимандрита произвео га је 24. јуна митрополит загребачки др Дамаскин (Грданички). За епископа моравичког хиротонисали су га, у београдској Саборној цркви 23. јула 1961. године, патријарх српски Герман, епископ бачки Никанор и епископ банатски Висарион.

ДАЈБАБЕ – ЖДРЕБАОНИК - ОСТРОГ – МОРАЧА - МИЛЕШЕВА

15 - 17. јули 2016. године

3 дана аутобусом

СЛАВНА НЕДЕЉА И ЛИТИЈА У РАЈКОВЦУУ недељу 12. јуна, када наша света Црква прославља Преподобног Исакија Далматинског и 318 отаца окупљених на Првом Васељенском сабору, братство храма Благовести Пресвете Богородице у Рајковцу, организовало је литију кроз село Рајковац. Ова литија се традиционално одржава дуги низ година, где се увек окупља велики број верника и домаћина из села, који део своје славске трпезе изнесу код записа, како би што свечаније сачекали литију и помолили се Богу.

ИШТИТЕ НАЈПРЕ ЦАРСТВА БОЖИЈЕГУ четвртак пред празник Силаска Светога Духа на апостоле, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 8. јуна 2016. године, када Света православна црква слави Свете апостоле Карпа и Алфеја (Оданије Васкрса) Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протонамесника Саше Огњановића и ђакона Немање Стојковића.

КАНОНСКА ПОСЕТА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СЕЛЕВЦУУ седму недељу по Васкрсу – недељу Светих Отаца, 12. јуна 2016. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Исакија Далматинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селевачком храму Силаска Светог Духа на апостоле. Епископу су саслуживали свештенослужитељи: архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протонамесник Драган Милутиновић, јереји Дејан Ненадовић и Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић.

ПОКЛОНИКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ВРЕОЧКЕ ПАРОХИЈЕ СВЕТИЊАМА ЕПАРХИЈЕ ШАБАЧКЕ И ВАЉЕВСКЕДана 05. јуна 2016. године, када наша Света Црква прославља и празнује Преподобног Михаила Исповедника, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на поклоничко путовање Светињама Епархија Шабачке и Ваљевске предвођени протонамесником Радивојем Стојадиновићем.

Страна 1 од 3