Чланци поређани по датуму: среда, 06 јун 2012

СЛАВА ЦРКВЕ У БАЋЕВЦУУ недељу, 03. јуна 2012. године, поводом храмовне славе и славе села Баћевца и Бождаревца, Свете Педесетнице, Духова, свештеник баћевачки јереј Влада Димитријевић служио је Свету Литургију уз саслуживање јереја Игора Обрадовића и ђакона Дарка Павловића. Евхаристијском сабрању присуствовало је мноштво верног народа, а први пут је наступио и дечији црквени хор ОШ “Кнез Сима Марковић” из Баћевца. По благослову јереја Владе Димитријевића овај хор постоји непуна два месеца. Захваљујући стручном руковођењу госпође Љубе Конте вредни ученици су успели да увежбају већи део Свете Литургије и својим учествовањем допринесу свечаности нашег сабрања. Већина верника се причестила. По завршетку Евхаристије и сечења славског колача свештеници и верни народ су се упутили у Литију у којој су радост евхаристијског сусрета са Богом пронели селом молећи се за њиве, винограде, њихову родност и за људе који ће у овим плодовима изобилно уживати. По обиласку записа у Баћевцу обиђени су записи у Бождаревцу, где је прошле године, после вишедеценијске паузе литија поново обновљена, захваљујући иницијативи верног народа и свештеника. Литијско славље завршено је трпезом љубави у сали парохијског дома у Баћевцу.

СВЕЧАНА ДУХОВСКА ЛИТИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА ЈАГОДИНЕДанас благодат Светога Духа нас сабра...

Поводом празника Силаска Светог Духа на апостоле, Педесетнице, Тројице, и славе Града Јагодине, у Јагодини је, по дугогодишњој традицији, одржана градска литија.

Прослава празника је литургијски отпочела у свим јагодинским црквама, а у цркви Св. ап. Петра и Павла литургијским сабрањем је началствовао Архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Ракића и протојереја-ставрофора Радослава Станковића.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ЛАЗАРЕВЦУЦрквена општина Лазаревац је у сарадњи са Центром за културу 31. маја 2012. године организовала књижевно вече у модерној галерији.

Наиме у навечерје ових празничних дана када Црква Христова слави оданије Вазнесења и кад нас у исто време кроз богослужење уводу у радост празника Њеног рођења и конституисања, Свете Педесетнице, Ц.О. Лазаревац је уприличила својим суграђанима својеврсну духовну и књижевну свечаност.