Чланци поређани по датуму: јул 2012

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ ХРАМА У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈ

Православна црква 30. јула 2012. године, слави успомену на Свету великомученицу Марину – Огњену Марију, тог дана је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, осветио новоподигнут храм, који је и посвећен Свeтој великомученици Марини, у Горњој Сабанти. Овај храм подигнут је 1993. године, на месту где се налазила стара Црква из 1933. године, која је због дотрајалости срушена.

Светој Архијерејској Литургији, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, саслуживало је свештенство и монаштво епархије шумадијске, уз молитвено присуство верника.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ИЛИЈЕ У БАЊИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

У недељу осму по Духовима посвећену Светим Оцима Шестог васељенског сабора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у селу Бањи, надомак Аранђеловца, у храму Светог пророка Илије, уз саслужење Архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, пароха рајковачког протонамесника Слободана Раковића и пароха аранђеловачког при Врбичкој цркви, протонамесника Милована Ранковића. Након прочитаног Еванђељског зачала, Епископ Јован је нагласио,да то што је Христос нахранио више од пет хиљада људи са само пет хлебова значи, да је Он Животодавац и Хранитељ. Те људе је у пусто место привукла моћ Христова јер су они били духовно гладни, за разлику од данашњих генерација које занемарују душу и траже смисао тамо где га нема.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У  ХРАМУ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋАУ МЕСТУ БАБЕ

У суботу, 28. јула 2012. године, када Света Црква молитвено прославља Свете мученике Киријака и Јулиту и Светог Владимира кнеза руског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Бабе код Сопота, у храму посвећеном Светом деспоту Стефану Лазаревићу, уз саслужење протојереја-ставрофора Вида Милића, Архијерејског намесника бељаничког, протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, Архијерејског намесника космајског, јереја Марка Стевановића, пароха поповићког, јереја Горана Лукића, пароха неменикућског и ђакона Небојше Јовановића и Петра Лесковца.

МАНАСТИР ВОЉАВЧА СВЕДОК ВРЕМЕНА

На празник Сабор светог архангела Гаврила 26. јула. 2012. године, прослављена је храмовна слава у манастиру Вољавча. Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона, а након службе и литије око храма пререзао и славски колач.

У својој архипастирској беседи владика је истакао да је врло важно веровати у Бога, али је још вредније веровати Богу. Којем Богу? Богу јављеном, Оваплоћењем, откривеном Богу, Богочовеку Христу. Љубити Бога и љубити човека, то значи бити хришћанин. Вера човеку помаже да открије Бога и да га спозна. Ако бисмо могли једном речју да схватимо и објаснимо Бога, та реч би била, Бог је љубав.

ОНО ШТО НЕ МОЖЕМО УМОМ ДА СХВАТИМО, ПРИХВАТИМО ВЕРОМ!

Речима „ми би ради од тебе знак видети…“ (Мт. 12, 38), кушали су Господа Садукеји и Фарисеји, „они који су добро познавали и законе и знакове“, обратио се Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован окупљеном верном народу на светој тајни Литургије у понедељак недеље осме по духовима у храму Светог Саве на Аеродрому, ради прославњаља молитвене успомене на Светих 45 мученика из Никопоља и преподобног Антонија Печерског.

Чиста вера и чисто срце неопходно нам је да би могли Бога да видимо

АРХИЈЕРЕЈСКА  ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

Епископ Јован Шумадијски служио је, дана 24. јула 2012. године, Свету Архијерејску литургију у цркви Светог великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја Милана Беговића и протонамесника Небојше Ракића, и ђакона Александра Сенића.

Беседећи, Владика је нагласио да нема на свету ничега драгоценијег од Господа Нашег Исуса Христа, Он је оно благо сакривено у пољу због кога има смисла све продати и купити то поље. Исто нам показује и жена која је излила миро на ноге Исусове. Све ствари добијају вредност од Исуса Христа. Милостињу коју чинимо ако је Христа ради има смисла, иначе нема смисла. Све што чинимо треба Бога ради да чинимо, а без Бога све постаје мртва морална схема. Богољубље је једини прави извор човекољубља и учињено Христу значи учињено свима. Све убијамо ако одвојимо од Христа, главно је имати Христа са собом.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на празник Светих ученика Прокла и Иларија и иконе Пресвете Богородице Тројеручице 25. јула 2012. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић. Заслугом игуманије Нектарије и сестринсва манастира, копија Иконе Богородице Тројеручице од пре неколико година налази се у Каленићкој светињи. Њену чудотворну моћ и благодат која се простире са Свете Горе, манастира Хиландара, осећа благочестиви народ шумадије, који у великом броју долази у Каленић да се помоли пред ликом Мајке Божије.

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У БАТОЧИНИ

Дана 21. јула, када наша света црква молитвено прославља Светог великомученика Прокопија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење Архијерејског намесника лепеничког протојереја – ставрофора Саве Арсенијевића, протојереја – ставрофора Милутина Петровића, протојереја – ставрофора Радослава Станковића, протојереја – ставрофора Звонимира Витића и протојереја Љубише Ђураша, јереја Веселина Селенића, ђакона Небојше Јаковљевића и ђакона Дејана Шишковића освештао је нову палионицу свећа и у продужетку служио Свету Архијерејску Литургији у храму „Рођења Пресвете Богородице“ у Баточини.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

У недељу 7. по Духовима, 22. јула 2012. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. Архангела Гаврила у Аранђеловцу (Буковичка црква). Света Евхаристија принета је Троједином Богу из руку Архијереја у порти ове цркве, због обимних радова који се обављају у храму и око њега.

Након прочитаног Јеванђеља о исцељењу двојице слепаца (Мт. 9, 27-35.) Владика је надахнуто говорио о величини вере и чудесима која Господ по вери нашој чини. Ови слепци су имали искрену и чврсту веру у Христа и по њиховој вери Он чини чудо повративши им вид. Ово чудо догодило се онда када је дошло до сусрета Бога и човека, као што је бивало кроз сву историју Цркве и као што бива и данас. Тај сусрет са Господом дешава се и сада и увек када се служи света Литургија, јер се тада сједињујемо са Христом пројављујући веру нашу у Њега; а вера је поверење, сигурност да је Он са нама и да нам дарује оно што нам је потребно за спасење. Увек када се Христос дотакне срца човековог и када човек покаже веру живу - чудеса се дешавају.

ЦРКВА У ДЕСИМИРОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУНа дан Свете великомученице Недеље 20. јула 2012. године, храмовне славе Цркве у Десимировцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства Епархије шумадијске. Након прочитаног Јеванђеља и честитања славе, Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ОТВОРИМО СРЦА НАША НА КУЦАЊЕ ГОСПОДЊЕ У седми четвртак по Духовима Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је након прочитаног Јеванђеља, 61.зачала од Матеја рекао да ако смо хришћани онда смо и слуге Цркви Божијој, а не да прописујемо сопствене законе. Зато Господ наглашава да свако дрво које није усадио Отац Његов, искорениће се, мислећи при том на људско учење, али и људе који уче и раде без Бога и мимо Бога. Такво учење ће пропасти. Мудрост се немудром не намеће, спасење се ономе који то неће - не намеће. Потребно је да га човек најпре сам пожели. Ићи ка Богу је тежак и трновит пут. Супротно овоме је пут пропасти, којим иду они који ходе без Цркве. У срцу човека живи и добро и зло, а коме ћемо се служити, зависи од нас, јер нам је Бог дао слободу да бирамо. Зато отворима срца наша на куцање Господње, јер је благо онима који су чистог срца јер ће Бога видети.

ПАРАСТОС ЂЕНЕРАЛУ ДРАГОЉУБУ-ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ У ПАЈАЗИТОВУ

У уторак 17. јула, на 66. годишњицу од погубљења Ђенерала Драгољуба,у селу Пајазитову Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства крагујевачког намесништва. Нашег Архијереја поред мештана дочекали су и прпадници Равногорског покрета. У цркви-брвнари, која је подигнута у току другог светског рата од стране мештана, а под надзором Равногорског покрета, служена је Света Архијерејска Литургија и парастос Ђенералу Драгољубу. У својој беседи Владика је нагласио да морамо да чинимо само добро иако нама други наносе неправду, јер чинити добро непријатељу је као сипање живиог угљевља на главу њихову. Не смемо злом узвраћати на зло!!!

ЛИТУРГИЈА НА АЕРОДРОМУНесместиве тајне неба смештене су у простим речима јеванђелских прича

На дан када Црква прославља и празнује Светог мученика Јакинта, преподобног Анатолија и Александра (16 јул понедељак), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог Саве Српског на Аеродрому – Крагујевац.

Поучним речима „несместиве тајне неба, Гспод наш Исус Христос, сместио је у просте речи јеванђелских прича, да би могли да их разумеју и најпростији и најмудрији, проширујући им видике душе и ума како би могли да прихвате и разумеју тајне Божанског писма,“ обратио се након прочитаног Јеванђеља Владика Јован у богонадахнутој беседи својој духовној деци.

ЗАЈЕДНИЦА ЗЕМЉА ЖИВИХ У БРАЈКОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУНа празник полагање часне ризе Пресвете Богородице 15./2. јула 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у заједници "Земља живих" у Брајковцу. Момци који у овој заједници траже пут спасења од болести зависности, по благослову Његовог Преосвештенства, овај празник прослављају као своју крсну славу. Преосвећени Владика служио је свету Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, ректора Богословије "Св. Петра Цетињског" на Цетињу, јеромонаха Исихија, сабрата манастира Ковиљ, протојереја Бранка Ћурчина, пароха у Новом Саду, и протојереја Александра Новаковића,пароха у Лазаревцу и духовника заједнице.

Литургији је присуствовао велики број верника, угледних гостију и свештеника. По благослову Преосвећеног Владике, вернима се пригодном беседом обратио отац Гојко Перовић. Преносећи поздраве и благослов Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, као и верног народа Црне Горе, отац Гојко је најпре подсетио на важност окупљања око "благодатне трпезе Господње" коју нам "Господ даје из љубави Своје, а никако по врлинама и способностима нашим".

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМАНа празник Св. Апостола Петра и Павла, 12.јула 2012.године, са  благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је  традиционална културно-уметничка манифестација ,,Дани Милована Видаковића,, у порти цркве неменикућске. Ово је седамнаеста година како се на Петровдан, дан  храмовне славе, у Неменикућама одржава поменута манифестација која се приређује у част нашег великог романописца-романсијера Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

Ова манифестација се благословом и залагањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржава сваке године у организацији Црквене Општине неменикућске, Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке- Сопот

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је  у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, архијерејског намесника младеновачког и протојереја-ставрофора Саве Арсенијевића, архијерејског намесника лепеничког.

ПРOСЛAВЉEНA ХРAМOВНA СЛAВA У СИПИЋУНa хрaмoвну слaву, прaзник свeтих врaчeвa Кoзмe и Дaмjaнa Eпискoп шумaдиjски Joвaн je у живoписнoм шумaдиjскoм сeлу Сипићу служиo је Свeту Aрхиjeрejску Литургиjу. Духoвнoj рaдoсти мeштaнa je дoпринeлa и чињeницa дa сe нa дaнaшњи дaн прoслaвиo и jубилej 120-гoдишњицe oснивaњa сипићкe пaрoхиje. Mнoштвo нaрoдa oвoг и oкoлних сeлa je сa вeликoм рaдoшћу дoчeкaлo свoг Влaдику кojи je првo oсвeштao чeсму у пoрти, дaр Живaдинa Ћoрћeвићa. Зaтим je мoлитвoм Свeтoм Духу зaпoчeлa бoжaнствeнa Литургиja кojу je свojим пojaњeм увeличao хoр пoд рукoвoдствoм прoтojeрeja Дрaгoслaвa Mилoвaнa. Eпискoпу су прислуживaли прoтojeрej-стaврoфoр Дрaгoслaв Сeнић, Aрхиjeрejски нaмeсник рaчaнски прoтojeрej Љубишa Ћурaш, прoтojeрej Видoje Рajић и прoтoнaмeсник Гoрaн Живкoвић, кao и Ђaкoни Нeбojшa Jaкoвљeвић и Дejaн Шишкoвић.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак шести по Духовима Епископ шумадијски Јован служио је Свету Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Владика се у прочитаном јеванђељу  осврнуо на избор Апостола  и Власти коју им је Господ дао.

Господ је своје Апостоле наоружао даровима и само јеванђеље каже да проповедају и да имају власт да изгоне болести и демоне.

РАЛЕТИНАЦ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на празник Светих апостола Петра и Павла, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ралетинац.

Након прочитаног Јеванђеља и честитања славе, Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла и ове 2012. године свечано је прослављен у Аранђеловцу, у храму посвећеном њима у част. Празнично бденије, на коме се окупило мноштво верника, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање архијерејског намесника младеновачког, протојереја- ставрофора Драгољуба Ракића и свештенства орашачког намесништва.

Након два сата молитве и појања Богу, Владика је сабраном народу честитао храмовну славу и истакао значај и величину апостола Петра и Павла. Посебно је нагласио њихову веру у Христа Господа, којом су и чинили небројана и славна дела и којом су постали стубови Цркве Његове. Такође, Владика је истакао и то да њихова резличитост у пореклу, образовању и карактеру ни мало није утицала на њихов однос и на оно неизмерно дело које су учинили проповедајући Христа и Јеванђеље Његово. А они су то могли учинити зато што се Христос дотакао срца њиховог и што су Га они примили у цело своје биће, тако да је апостол  Петар први изјавио: „Ти си Христос, Син Бога Живога“ (Мт. 16.16.), а апостол Павле изрекао оне дивне речи: „А живим- не више ја, него живи у мени Христос“ (Гал. 2. 20.).

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ  У ЈАГОДИНИ

Служењем Свете Литургије и учествовањем у међусобној и заједници са Богом и светима Његовим отпочела је прослава славе цркве Светих апостола Петра и Павла. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Ракић уз саслужење јагодинског свештенства. После Свете Литургије уследио је трократни опход око храма испред кога је пресечен славски колач, и славље и заједничарење је настављено послужењем за све присутне испред храма.

Овогодишњи шести по реду Етно сајам старих заната, рукотворина и хране у порти храма свечано је отворен, а свим излагачима и посетиоцима добродошлицу су пожелели свештеник Миломир Тодоровић и председник удружења Етно форма госпођа Олга Нешовић. У културно-уметничком делу представили су се КУД ''Буковче'' са својим дечијим ансамблом и женски хор Удружења чеха Јужног Баната ''Bella musica'' из Беле Цркве.


У оквиру овогодишње прославе одржана је и ликовна колонија која је окупила наше познате сликаре наивне уметности на челу са Добросавом Милојевићем. На колонији су учествовала и деца полазници сликарске школе коју води академска сликарка Јасмина  Ђорђевић.

На тренутак порта храма је изгледала као да је време стало пре више деценија и када се народ о већим празницима сакупљао код Цркве и ту саборовао. Са друге стране Црква је кроз историју увек била та која је са својим народом и радовала и туговала. Ово је била прилика за млађе генерације да се кроз саборовање и дружење, које је насушно потребно данашњем човеку, упознају са нашом традицијом која је изузетно богата. Међутим, начина размишљања и захтеви данашњег човека су често у раскораку са њом и она врло често не представља предмет интересовања савременог човека.

У оквиру прославе Светих апостола на Павловдан у порти храма одржаће се  свечана Духовна академија у којој су се присутнима представили хор Светих апостола Петра и Павла и деца која похађају Школу традиционалних игара и песама при храму, музички ансамбл КУД ''Каблови'' и јагодински песници.

јереј Миломир Тодоровић

 

 

 

 

 

 

 

 

Страна 1 од 2