Чланци поређани по датуму: недеља, 21 децембар 2014

УСНУЛА У ГОСПОДУ НАЈСТАРИЈА МОНАХИЊА И ИГУМАНИЈА У СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ“Радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се!” Филипљанима, 4, 4

У јутарњим часовима, када се служила св. Литургија у манастирској капели, уснула је у Господу игуманија Михаила, старешина манастира Благовештења (рудничког), дана 17. децембра 2014. године, у својој 98 години живота. Сутрадан, Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, служио је заупокојену Литургију, а у наставку је служено монашко опело.

На дан сахране, 18. децембра 2014. године, од раног јутра је пристизало свештенство, монаштво и благочестиви народ са свих страна: шумадијске епархије, жичке, браничевске, крушевачке…

Од врле игуманије Михаиле, у име свих, опростио се надлежни Епископ, који је рекао да је мати Михаилу упознао као манастирски ђак у својој 12 години у манастиру Студеници, када је долазила код свога брата о. Јулијана студеничког.

СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ ОНОМЕ КОЈИ ВЕРУЈЕУ среду 17. децембра, када света црква слави Свету великомученицу Варвару и Преподобног Јована Дамаскина, Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 16. децембра када наша црква слави Светог пророка Софронија и Преподобног Јована Ћутљивог Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Станову. Шумадијском првојерарху су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.