Чланци поређани по датуму: август 2017

\МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ОПАРИЋУ„Пустите дечицу да долазе к мени, не браните им,
јер таквима припада Царство Божије.
И загрливши их благослови их,
стављајући руке на њих“.
(Мк. 10,14-16)

Дана 1. септембра 2017. године, када наша Црква прославља и празнује Светог мученика Андреја Стратилата, одржан је молебан са призивом Светог Духа за ученике Основне школе у Опарићу.

Више десетина ученика предвођених својим директором Ненадом Симићем и својим наставницима  се упутило у храм Св. равноапостолних царева Константина и Јелене да би се помолили Преблагом Господу нашем Исусу Христу и  измолили од њега успех  у свом раду и учењу у току ове школске године.

СКИЦЕ, ДОКУМЕНТИ И ПРЕДЛОШЦИ ЗА ОСЛИКАВАЊЕ ТРИ КРАГУЈЕВАЧКА ХРАМАУ Малом ликовном салону Народног музеја, отворена је тематска изложба из програма Госпојинских свечаности, којима братство Саборне цркве у Крагујевцу по осми пут прославља славу цркве, Успење Пресвете Богородице.

Поставка “Скице, документи и предлошци за осликавање три крагујевачка храма”, ауторке Маје Станковић, историчарке уметности, успоставља континуитет црквеног и богослужбеног живота града од времена када је Крагујевац био престоница Србије до данашњих дана. Стара Милошева црква Свете Тројице, крагујевачка Саборна црква Успења Пресвете Богородице и Црква Светог Саве у насељу Аеродром, сведоче о тренуцима историјских прекретница, говоре о трајању кроз време.

ПУТОПИС БОГОСЛОВАЦА НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈНа позив митрополиита Китруса, Катерине и Платамона г. Георгија, а по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, током августа 2017. године огранизована је десетодневна посета Грчкој за ученике и професоре три богословије: београдске, нишке и крагујевачке.

На овај срдачни позив одазвала се организација Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке са својим генералним секретаром свештеником Владимиром Марковићем, који је прихватио позив и потрудио се да реализује путовање. Из сваке школе је кренуло по 15 ученика, а критеријум за одабир били су успех и владање. Ђаци су пошли у пратњи јереја Владимира Марковића, јереја Дејана Крстића, јереја Љубише Костића, ђакона Бошка Савића, професора Александра Јефтића и професора Немање Старовлаха који је заједно са свештеником Љубишом омогућио деци квалитетне преводе грчког језика када је то било потребно.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У четвртак, 31. августа 2017. године, када наша црква прославља и празнује свете мученике Флора и Лавра и преподобног Јована Рилског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Свете Тројице у Крагујевцу (Стара црква).

Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички и вд левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и старешина храма протојереј Милић Марковић.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕ У БЛАЗНАВИШумадијска епархија и њени верници у будућности ће, ако Бог да, бити богатији за још један храм. Наиме, верници рудничког краја из села Блазнаве надахнути вером својих отаца, а зарад очувања вере својих потомака, дошли су на идеју да у овом селу подигну храм који ће их још присније у Христу повезивати. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована недавно се почело са изградњом ове светиње која се подиже у славу и част Свете Тројице.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МАЈУРУУ уторак, 29. августа, када наша Света Мајка Црква прославља Нерукотворену Икону Господа Исуса Христа и Светог преподобног Романа, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Св. Архијерејску Литургију у Цркви Св. Романа у Мајуру. Епископу су саслуживали архијерејски намесник, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј Иван Јовановић, протонамесник Петар Видаковић, протонамесник Срђан Кандић и протођакони Нинослав Дирак и Иван Гашић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 30. августа када наша Света Црква прославља Свете мученике Мирона и Патрокла. Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протонамесник Саша Огњановић и протођакон Иван Гашић.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА – СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУУ СЛАВУ И ЧАСТ НАЈСЛАВНИЈЕ ОД СВИХ ЉУДСКИХ БИЋА

ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ!

Ми прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева.

У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Града Крагујевца, организовало је осме по реду Великогоспојинске духовне свечаности.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У МЛАДЕНОВЦУУ понедељак 28. августа 2017. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 107 година, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је протонамесник Зоран Алексић, парох 2. међулушки уз саслуживање умировљених парохâ младеновачких протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића и протојереја-ставрофора Милорада Лазића, Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића, јереја Марка Јефтића и ђаконâ Милутина Гашевића и Небојше Поповића. Прославу су увећали чланови хора младеновачког Храма под вођством јереја Ненада Марковића.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РУДОВЦИМАУ недељу, 27. августа 2017. године, када наша Црква празнује претпразништво Успенија и св. пророка Михеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Рудовцима, у храму Вазнесења Господњег, Архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Мирослав Филиповић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“, из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У САРАНОВУ“Богомати, на Небеса си узета и сва будући горе, а не остављајући земно, ношена рукама Сина, уђе у вечност, у онај свесветли и прекрасни град – Јерусалим вишњи, окружена Херувимима и свима Небеским Силама...” (Акатист Успенију Пресвете Богородице, Икос 8.)

У понедељак, 28. августа, када наша Црква прославља Успење Пресвете Богородице-Велику Госпојину, Литургијски је прослављена храмовна слава у Саранову. Литургијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење протојереја Србољуба Марковића, протонамесника Ненада Савића, протонамесника Бранимира Товиловића, протонамесника Дејана Шишковића и ђакона Божидара Васиљевића.

УСПЕНИЈЕ МАЈКЕ БОЖИЈЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНО У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАНегдашња Слава Манастира Пиносава у Кусатку, која је последњих деценија прерасла у Славу целог села, Литургијски је, као и кроз народни сабор и културно-уметнички програм, свечано прослављена и ове године. Светом Литургијом у препуном манастирском храму, која је почела у 9 часова, началствовао је Архијерејски намесник jасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, а саслуживали су му настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић) и други парох рајковачки јереј Марко Стевановић.

ФОНД “ХОДОЧАШЋЕ” ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ И “ALEXANDRIA TRAVEL”

ОРГАНИЗУЈУ ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИРЕ ПОЧАЈЕВСКЕ ЛАВРЕ У УКРАЈНИ

19 – 23. октобар 2017. године

ДАЈБАБЕ – ОСТРОГ – МОРАЧА – МИЛЕШЕВА

22-24. септембар 2017. године

3 дана аутобусом

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ петак 25. августа 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВАЦЧКОЈ СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак, 24. август 2017. године, када наша црква прославља и празнује светог мученика и архиђакона Евпла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у Светотројичком храму у Крагујевцу.

Епископу су саслуживаи протојереј-ставрофор Милан Борота и протојереј Александар Борота.

Страна 1 од 3