Чланци поређани по датуму: мај 2012 - Епархија Шумадијска

ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ  У КРАГУЈЕВЦУ

Крајем маја месеца 2012. године Богословија у Крагујевцу добила је свој интернет сајт, тако да се од сада електронским путем може пратити делатност ове црквено-просветне установе. Адреса електронске презентације Богословије је http://zlatousti.org.

ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУУ уторак 22. маја 2012. године на празник Преноса моштију Светитеља Николаја, Црква у Ердечу је прославила храмовну славу свечаном литургијом на којој је као и прошле године началствовао протојереј - ставрофор Драгослав Сенић, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије.

СПАСОВДАН СЛАВА МАНАСТИРА САРИНАЦ На празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Саринцу који тог дана прославља своју храмовну славу. Првојерарху шумадијском у Евхаристији су саслуживали протојереји Зоран Крстић, Саво Арсенијевић, Видо Милић, Милован Антонијевић, Рајко Стефановић, Живомир Газдић, игуман денковачке обитељи отац Серафим и јереј Бобан Сеновић, са ђаконима Иваном Антонијевићем и Дарком Павловићем. Поред монаштва наше Епархије и верног народа левачког краја, учешће у слављу су својим појањем узели и богослови крагујевачке Богословије предвођени професором г. Немањом Старовлахом.

ПРОТИНИ ДАНИ У ЧУМИЋУНа празник Свете браће Кирила и Методија 24. маја Основна Школа «Прота Стеван Поповић» у Чумићу је прославила 220 година свога постојања. Ову школу је основао прота Стеван Поповић 1792. године у својој гостинској соби, у кући која му је била подигнута по његовом доласку из Срема у Чумић 1791. године. Ова кућа, у којој су вршена и богослужења, и данас постоји на имању Славише Ракића у засеоку Ириг.

УЧЕНИЦИ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ – ПОМОЋ МАЛОМ ЈАНКУУченици медицинске школе "Сестре Нинковић" из Крагујевца, подстакнути причом о четворогодишњем Јанку Стефановићу из Крагујевца, оболелом од најтежег облика епилепсије, који са своје четири године НЕ ГОВОРИ, НЕ ХОДА и НЕ СЕДИ, решили су да учине нешто за његову будућност.

У просторијама ДОЦ Свети Јован Златоустог у Крагујевцу, 28. маја 2012. године, ови ВЕЛИКИ уметници одиграли су представу, пародију на "Ромеа и Јулију" и комплетан приход од улазница отићи ће за Јанково лечење методом трансплатације матичних ћелија.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У НЕМЕНИКУЋАМАУ суботу по Спасовдану, 26, маја 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. апостола Петра и Павла у Неменикућама на Космају.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј –ставрофор Љубиша Смиљковић, Архијерејски намесник космајски, јереј Марко Стевановић, парох поповићки, јереј Бранко Станишић, вероучитељ у Неменикућама и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

ДУХОВСКА СМОТРА КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВАДуховно-образовни центар Свети Јован Златоусти, Крагујевац, вас позива на велики концерт бисера православне духовне музике.

Учествују:

- АКХ "Лицеум"
- Месовити хор ФИЛУМ-а
- Хор Младих Саборне цркве
- Катедрални октет " Свети Роман Мелод"
- Мешовити хор "Кир Стефан Србин", музичка школа
- Мешовити хор "Инструментаријум", музичка школа
- Хор богословије Светог Јована Златоустог
- Дечији хор "Свети Симеон Мироточиви"

Улаз је сободан. Добро дошли!

Место и време дешавања: ДОЦ Свети Јован Златоусти, Владимира Роловића 1, Крагујевац, 31. мај 2012. године у 20:00 часова.

ХУМАНИТАРНА ПРЕДСТАВА РОМЕО И ЈУЛИЈАУченици медицинске школе "Сестре Нинковић" из Крагујевца, подстакнути причом о четворогодишњем Јанку Стефановићу из Крагујевца, оболелом од најтежег облика епилепсије, који са своје четири године НЕ ГОВОРИ, НЕ ХОДА и НЕ СЕДИ, решили су да учине нешто за његову будућност.

Учините и ви, и дођите на њихову хуманитарну представу, пародију на "Ромеа и Јулију", а комплетан приход од продаје улазница ће отићи за Јанково лечење методом трансплантације матичних ћелија.

Место и време дешавања: ДОЦ Свети Јован Златоусти, Владимира Роловића 1, Крагујевац, 28. мај 2012. године у 19:00 часова.

Унапред захвални ђаци медицинске школе!

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР МИОДРАГ КОСТАДИНОВИЋ УМИРОВЉЕНИ ПАРОХ ЈАГЊИЛСКИУ ноћи 24 маја 2012. године на велики православни празник Вазнесења Господњег (Спасовдан), мирно баш као што је и живео, упокојио се у Господу умировљени парох јагњилски протојереј-ставрофор Миодраг Костадиновић.

Прота Миодраг рођен је 16. фебруара давне 1921 године у селу Крњеву општина Велика Плана, од оца Драгомира и мајке Христине.

Страна 1 од 4