Чланци поређани по датуму: понедељак, 04 новембар 2013

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА ЦРКВУ У КРУГУ БОЛНИЦЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ понедељак 28. октобра 2013. године, у поподневним часовима Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован освештао је место и поставио крст за нови дом Господњи у Аранђеловцу. Црква ће се градити у кругу аранђеловачке болнице, а биће посвећена свештеномученику Јоаникију (Липовцу), митрополиту црногорско- приморском, који је средином јуна 1945. године мученички пострадао у Аранђеловцу од стране комунистичког режима.

У среду, 30. октобра 2013. године, када Црква прославља и празнује: Светог пророка Осију; преподобномученика Андреја Критског. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Белошевцу у храму Светог Кнеза Лазара и рукоположио у чин ђакона Марка Стевановића диполомираног теолога из Тополе.

НАЈЛЕПШЕ ЈЕ НАЗВАТИ СЕ ХРИШЋАНИНОМУ пондељак 28. октобра, када наша Црква празнује преподобно мученика Лукијана и преподобну Јевтимију, храм Светог Саве на Аеродрому имао је заиста дан који створи Господ да се радујемо.

На Светој Литургији, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Јован, у склопу Литургије као што је то некада Црква чинила у Цркву и у одело Христово обукао се новокрштени Вук, син јереја Александра и Сузане Мирковић. Исповедањем вере кум ђакон Драган Урошев из Панчева, привео је малог Вука Епископу који га је крстио. На Светој Литургији Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј Мирољуб Марковић, протојереј Љубомир Радић, протојереј Ђорђе Марковић, јереј Бранислав Матић и јереј Немања Младеновић.

У суботу 26. октобра 2013. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у великој сали Центра за културу Сопот, одржан је осми сабор фрулаша.

Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У ПОПОВИЋУУ уторак 22. октобра 2013. године, када Црква Божија прославља Св. ап. Јакова и Св. Стефана српског (слепог), верни народ поповићке парохије са својим свештеником, радосно је дочекао свог Епископа.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у поповићком храму уз саслужење свештеника и ђакона шумадијске Епархије и београдско-карловачке Архиепископије. Током Свете Литургије Епископ је крстио малу Софију, ћерку надлежног свештеника Марка Стевановића и његове супруге Александре.