Чланци поређани по датуму: понедељак, 07 јануар 2019

БОЖИЋ У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧАНа Бадње вече, скоро завејана Вољавча, упркос леду и вејавици, угостила је преко стотину верника. У препуном храму одслужено је Велико повечерје са петохлебницом, а затим су присутној деци подељени божићни пакетићи.

РОЂЕЊЕ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУРођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. У овом свету се дешава највеће чудо Божије милости. Бог постаје човек! Он, Господ Благи, Спаситељ Исус, постао човек, очистио Трпезу Божију у овом свету од греха од смрти, од наказности и ужаса ђавољег и основао Цркву своју. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији. Као оно пастири Витлејемски који у тамној Јудејској ноћи угледаше непознату светлост изнад пећине у којој склањаху своја стада и чуше пој небеских појаца, пој који људско ухо не чу, а који до њих допираше из правца пећине, занети и задивљени оним што видеше и чуше, рекоше један другоме: Хајдемо до Витлејема да видимо то што се догодило (Лк 2,15).

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА И БАДЊИ ДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПоследња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Ове године заједно са Светим Оцима прослављамо и Бадњи дан. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код Матеја и код Луке. У старозаветне праведнике спадају: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су раније живели са вером долазећег Месију – Христа Спаситеља.

БОЖИЋ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ, ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕКао и сваке године верни народ Смедеревске Паланке са својим свештенством свечано дочекује велики празник - Рођење Господа Исуса Христа. Припреме за овај велики дан започеле су шестонедељним постом, а касније се кроз богослужбене песме и тропаре осећао скори долазак овог великог празника, а централна прослава је започела на вечерњем богослужењу на Бадњи дан са почетком у 16 сати. Уз присуство великог броја верног народа служено је вечерње на којем је прочитана посланица нaшег духовног оца и Епископа, Преосвећеног Владике Јована.

АКТИВНОСТИ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ УОЧИ БОЖИЋАУочи празника Рођења Господа Исуса Христа, на на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, свештенство храма Успења Пресвете Богородице посетило је Дневни центар за смештај деце и омладине ометене у развоју у Младеновцу. Том приликом братство младеновачке Цркве даривало је поменути Центар вредним дидактичким материјалом за креативне радионице и радно-окупациону терапију.

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ“Христос се рађа - славите! Христос с небеса - у сусрет му изађите! Христос на земљи - узнесите се! Певај Господу сва земљо! У весељу пој народе! - Јер Он се прослави.”

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени нечим најлепшим, а то су наши верници који су у великом броју са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУИ ове године, као и претходних, порта лазаревачког храма била је мала да прими мноштво верника који се, традиционално, на Бадње вече, окупљају у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу. Редослед дешавања био је мање-више исти као и свих година: након вечерњег богослужења прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, свештеници су потом осветили бадњаке који су касније подељени верном народу, налагање бадњака на ватру и даље је, примећујемо, кулминација Бадње вечери, а потом следе ватромет и традиционално послужења.

БОЖИЋНЕ РАДОСТИ У ОПАРИЋУУ селу Опарићу у Левчу, Божићни празници прослављени су онако како доликује најрадоснијем хришћанском празнику, уз радост и песму.

Бадњи дан започет је Светом Литургијом у част Светих Отаца, а затим настављен у поподневним сатима Вечерњим Богослужењем и паљењем бадњака у месном храму у Опарићу. Верни народ дошао је да дочека Рођење Богомладенца у великом броју, толико да је Храм био мали да би примио многобројни народ. За певницом је био дечији црквени хор предвођен хоровођом Јеленом Стојадиновић, попадијом из Опарића.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У МЛАДЕНОВЦУОвогодишња прослава празника Рођења Христовог била је испуњена мноштвом пригодних догађаја, који су употпунили богослужбени елемент. Важно спомена је да је комплетна организација и извођења свих пропратних манифестација реализовало братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића. Поменута чињеница није остала незапажена, те је неколико хиљада Младеновчана присуствовало богослужењима. Посебно су позитивно оцењене активности на пољу харитативне делатности.