Чланци поређани по датуму: недеља, 07 април 2019

Пете недеље Великог поста - Глувне, 14. априла 2019. гoдинe, разговор о вери водиће Александар Ђорђевић, ђакон при храму Светога Саве на Аеродрому и вероучитељ у ОШ “Мирко Јовановић” на Аеродрому.

Ђакон Александар ће говорити на тему:

“Уздржање као стил живота”.

Разговор ће бити одржан после Свете Литургије, у 11 часова, на другом спрату Богословије.

Добродошли!

јереј Александар Мирковић

РАДОСНИ ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕДанас, на дан своје храмовне славе, празника Благовести, 7. aприла 2019. године, игуманија манастира Благовештење високопреподобна мати Салафаила, заједно са својим сестринством, имала је част да дочека свог архијереја.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Архијерејску Литургију са почетком у девет часова. Саслуживали су му: архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Спасоје Јанковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Радосав Јаћимовић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Слободан Радивојевић, јеромонах Мардарије Јовић, и ђакони Урош Костић и Стеван Илић.

СРЕДОПОСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа Благовести – средопосне недеље, 07. априла 2019. гoдинe, разговор о вери, на тему “Покајање-наше ново рођење”, водио је отац Бранислав Матић. Отац Бранислав је у свом излагању образложио зашто је покајање темељ нашег хришћанског живота. Главна порука оца Бранислава јесте да је покајање умирање старог човека да би се кроз њега родио нов човек. Обзиром да је отац Бранислав, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, од 2010. године духовник Окружног затвора у Крагујевцу, у свом излагању се осврнуо и на искуство из свог пастирског рада у овој установи а у контексту своје задате теме.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ДЕСИМИРОВЦУНа празник Благовести, благословом нашег Епископа шумадијског Господина Јована, а трудом протојереја Милана Томића, јереја Гојка Марковића и протојереја Дејана Петровића, одржано је књижевно вече у трпезару при храму Свете великомученице Недеље у Десимировцу.

БЛАГОВЕСТИ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУУ суботу, 6. априла 2019. године, у навечерје празника Благовести Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је празнично бденије у Манастиру Дивостину, поводом храмовне славе. Епископу су саслуживали игуман манастира Св. Луке у Бошњану архимандрит Алексеј, игуман Манастира Денковца архимандрит Серафим, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протосинђел Лука из манастира Св. Луке у Бошњану, протојереј Драган Брашанац, и протођакон Иван Гашић, а певали су “Србски православни појци” из Београда. Молитвено учешће у празничном бденију је, уз верни народ, узело и монаштво манастира Драче, Каленића, Прерадовца, Вољавче, Липара и Бајчетине.