Чланци поређани по датуму: петак, 28 јун 2019

ВИДОВДАН ПРОСЛАВЉЕН У БЕЛОШЕВЦУУ петак 28. јуна 2019. године, прослављена је храмовна слава Свети великомученик косовски кнез Лазар у Белошевцу. Прослава је започета евхаристијским сабарањем којим је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење ректора Богословије “Светог Јована Златоустa” протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, архијерејског намесника лепеничког протојереја -ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја - ставрофора Рајка Стефановића, протојереја - ставрофора Животе Марковића, протојереја - ставрофора Милића Марковића, протојереја - ставрофора Милована Антонијевића, протојереја Милинка Стојковића, протојереја Драгана Брашанца, протонамесника Рашка Стјепановића, јереја Милоша Павића као и протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

ПАРАСТОС НА ЈАГОДИНСКОМ СКВЕРУНа Видовдан 28. јуна 2019. године, након свете Литургије која је служена у свим јагодинским храмовима, традиционално је служен парастос борцима од Косовског боја до ратова деведесетих у центру града, испред Споменика борцима погинулим у ослободилачким ратовима Краљевине Србије од 1912. до 1918. године.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ На Видовдан, лета Господњег 2019. године, наш свети храм је имао част да организује духовно вече поводом празника. Програм је организован од стране братства храма и културно уметничког друштва “Лепеница” из Крагујевца. Режија програма била је поверена господину Мирку Барјактаревићу, који већ низ година организује културно уметничка дешавања у нашем граду. Порту нашег храма ипунило је велики број верника који су својим присуством дошли да подрже ову манифестацију.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У БАРАЈЕВУУ организацији барајевског Центра за културу и ове године је у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву одржана свечаност поводом великог црквеног празника Видовдана. Свечаност је отворио протојереј - ставрофор Видо Милић који је у свом поздравном обраћању истакао значај Косова за српски народ и државу.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА На дан кад се наша Црква молитвено сећа светог кнеза Лазара и са њим пострадалих војника од Косова па до данашњих дана, верни народ парохије шумаричке се сабрао у храм Светог великомученика Георгија да прослави овај велики дан. Иако прва асоцијација Видовдана јесте Косовски бој, страдање светог кнеза са својом војском и задобијање Вишњег Јерусалима, у тај дан се сећамо свих пострадалих Срба војника, жена и деце у свим ратовима од Косова па на даље до данашњих дана. Те је у светлу тога непосредно пред почетак сабрања одслужен молебан за страдали народ на Косову и Метохији, који је проузносио протонамесник Срђан П. Тешић, а коме су придодате молитве светом кнезу. По одслуженом молебану, присутни народ је помазан уљем из кандила над моштима овог дичног владара.