Чланци поређани по датуму: субота, 19 септембар 2015

ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У БАТОЧИНИДана 15.09.2015. године у Средњој Школи "Никола Тесла" у Баточини, уз присуство Његовог просвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, архијерејског намесника лепеничког протојереја-ставрофора Саве Арсенијавића, протојереја-ставрофра Радета Петровића, свештеника Зорана Врбашког и Саше Антонијевића, начелника Школске управе шумадијског округа господина Горана Јоксимовића, директорке Основне Школе "Свети Сава" Снежане Ђорђевић и домаћина директора Средње Школе Здравка Младеновића, професора и ученика, а у оквиру Госпојинских свечаности, је одржан Јавни час духовности.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ МАНАСТИРИМА СРПСКЕ СВЕТЕ ФРУШКЕ ГОРЕНа дан Светих Мученика Јасеновачких и Сабора свих српских светитеља, у недељу 13. септембра 2015. године верници парохија грбичке, лужничке и чумићке походили су манастире српске Свете Фрушке Горе.

Исти злочинци који су уморили стотине и стотине хиљада Православних Срба током Другог светског рата дошли су и до њихових светиња на Фрушкој Гори и њих похарали, ризнице опљачкали, многе тешко оштетили, а у неке довели и католичко свештенство из Словеније да латинску службу врше. Поред свих страдања народа и храмова, уз Божију помоћ, обнављају се и једни и други, па је стога велика радост код верних поклоника светињама. Сви виђени и посећени манастири тога дана, а обишли смо их шест, живи су и уређују се да заблистају у пуном сјају како су блистали када су и саграђени.

14. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУДана 17. септембра 2015. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио чувени српски музичар Зоран Костић – Цане, певач групе „Партибрејкерси“. Тема је била: „Уметник кроз време“ Ово је 14. трибина у организацији младеновачке Цркве, а братство храма, на челу са архијерејским намесником протојерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове Духовне трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

ЧАС ДУХОВНОСТИ У ТОПОЛИНа славу Божију, а по благослову Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, 17. 9. 2015. године Господње у Основној школи „Карађорђе“ у Тополи по други пут одржан је час духовности поводом Госпојинских свечаности, а на тему „Мајчинска љубав Богородице као најнежнија љубав“.

ОСВЕЋЕЊЕ РЕКОНСТРУИСАНЕ КЛИНИКЕ ЗА ПУЛМОЛОГИЈУ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 17./04. септембра 2015.године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован, на позив директорке клинике за пулмологију проф. др Зорице Лазић, осветио је реновиран и дограђен део ове клинике. Епископу су саслуживали јереј Александар Јовановић, јереј Александар Мирковић, јереј Иван Антонијевић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Милутин Гашевић.

СВ. ЈОАНИКИЈЕ ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУУ среду 16. септембра 2015. године, када наша света Црква прославља светог свештеномиченика Антима и св. Јоаникија, првог патријарха српског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у цркви брвнари на имању породице Карић- Недељковић у Орашцу. Ова брвнара је посвећена управо св. Јоаникију првом патријарху српском, а освећена је 2012. године.

Преосвећеном Владици су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј- ставрофор Драгомир Кеџић, јереји Дејан Тодоровић и Милош Маринковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 15. септембра када наша црква слави Светог мученика Маманта и Светог Јована Посника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Станову.

Епископу су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.