Чланци поређани по датуму: децембар 2019

ВЛАДИКА ЈОВАН: “НИШТА ВЕЧНО НЕ МОЖЕМО ДОЖИВЕТИ БЕЗ МОЛИТВЕ”У уторак, 31. децембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Вашариште. Епископу су саслуживали свештеници и ђакон овог светог храма.

Верницима се, након прочитаног 36. зачала Светог Јеванђеља по Јовану, беседом обратио Владика Јован који је говорио o молитви и њеном есенцијалном значају за живот сваког хришћанина.

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА УЧЕНИКА ВЕРСКЕ НАСТАВЕ У БАРАЈЕВУУченици - верохуманитарци ОШ “Кнез Сима Марковић” из Барајева, придружили су се хуманитарној акцији организације “Осмех на дар” у циљу прикупљања слаткиша за прављење празничних пакетића.

У духу хришћанских вредности ђаци су поделили радост са својим другарима којима је помоћ неопходна.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ“Добру праксу не треба прекидати”, саветују мудри људи. Тако и ове године у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци, већ традиционално, служила се света тајна јелеосвећења.

ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЂАКОНА АВАКУМА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАНа дан када наша Црква врши молитвени спомен на светог пророка Данила, светог игумана Пајсија и светог ђакона Авакума, светитеља нашег рода, чије дично име, благословом нашег Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, носи хор при храму Светог великомученика Георгија у насељу Шумарице, молебним молепствијем предстојао је служашчи храма протојереј Срђан П. Тешић, а одговарали су својим умилним гласовима чланови хора предвођени својим хоровођом протиницом Милицом Тешић, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ТРУДИМО СЕ ДА СВЕ СА БОГОМ ПОЧИЊЕМО, И ДА СВЕ СА БОГОМ ЗАВРШАВАМО”У понедељак, двадесет и девети по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су: др Милосав Ђоковић, Илија Арсенијевић, и Димитрије Јаковљевић. За певницом је било братство храма Светога Саве.

БОЖИЋНИ ВАШАР У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕДана, 30. децембра ове године, уз залагање диригента хора јереја Ивана Антонијевића, хор “Свети Сава” и фолклорни ансамбл “Свети Сава” организовали су Божићни вашар.

Деца су била та која су правила честитке, украсе и разне божићне мотиве. Сав новац који је сакупљен је намењен хору и ансамблу “Свети Сава”.

ПОЗИВ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА ЗА ПРЕСТАНАК ТЕРОРА НАД ЦРКВОМ И НАРОДОМ У ЦРНОЈ ГОРИ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј позива државне власти Црне Горе, посебно припаднике Министарства унутрашњих послова, да одмах престану са бруталним терором над Српском Православном Црквом, њеним свештенством и верним народом. Нељудско пребијање викарног Епископа диоклијског г. Методија, свештеникâ и српских православних верника, само зато што су Срби и што су православне вере, чин је незабележен у Европи од пада фашизма и престанка бољшевичког терора.

Исто тако, српски Патријарх захтева да из затвора одмах и неизоставно буду ослобођени народни посланици, политички представници српског православног народа у Црној Гори, као и сви други који су ухапшени јуче и данас због одбране својих светиња од државног терора и отимачине.

Патријарх Иринеј упућује молитве Господу да уразуми људе који воде Црну Гору да прекину са насиљем и отимањем црквене имовине и пружа пуну подршку архијерејима, свештенству, монаштву и вернима Српске Православне Цркве да се на сваком месту и у свакој прилици боре и не одустану од одбране Српске Православне Цркве.

Из Кабинета Патријарха српског

У Београду, 27. децембра 2019. године

Извор: Званична презентација СПЦ-а

ХОР СВЕТИ САВА ПРОСЛАВИО ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОСНИВАЊАУ недељу, 29. децембра 2019. година, на празник Материце, хор "Свети Сава" при храму Светог Саве на Аеродрому прославио је своју десетогодишњицу.

На велико задовољство нашег хора, наше славље је увеличало присуство Епископа шумадијског Господина Јована, братство храма Светог Саве, и пуно пријатеља који су препознали наш труд. Свечана академија је почела тачно у 17 часова. На самом почетку приказан је кратак филм о хору који је припремио и монтирао јереј Иван Антонијевић и Марко Милосављевић, а у наставку славље је почело химном Светом Сави.

ОСВЕШТАН СПОМЕНИК СВЕТОМ ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ У МЛАДЕНОВЦУДана 29. децембра 2019. год., у Недељу Праотаца Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је споменик Светог деспота Стефана Лазаревића у централном градском парку Младеновца. Нашем Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Драгољуб Ракић и Жељко Ивковић.

НЕДЕЉА ПРАОУТАЦА – МАТЕРИЦЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу Праотаца (Материце) 29. децембра 2019. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу. Владики Јовану су саслуживали ректор крагујевачке Богословије “Св. Јован Златоусти” протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, јереј Дејан Марковић и јереј Стефан Дамјановић.

“МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ” – ДУХОВНО ВЕЧЕ У БРЕСНИЦИ У крагујевачком насељу Бресница братство при храму Светога Јоаникија Девичког организовало је у овом периоду Божићног поста сусрет са предивним речима српског благовесника љубави Божије, Светог владике Николаја Велимировића.

Стихове је казивао угледни крагујевачки глумац Милош Крстовић, уз музичку подршку професора Дејана Чекановића.

ПРИЧЕШЋИВАЊЕ ДЕЦЕ ЗА ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ У ЛАПОВУБратство храма Свете Параскеве у Лапову организовало је поводом празника Материце општу акцију у којој су позване све мајке Лапова да доведу своју децу да би се причестилa на Светој Литургији.

Лаповачки пароси су по претходном договору позивали на ово богоугодно дело своје парохијане приликом свећења славских водица, а вероучитељ ђакон Марко Арсенић, обавештавао је родитеље преко деце која похађају веронауку.

ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ВРЕОЦИМАУ суботу, 28. децембра 2019. године, када Црква прославља светог свештеномученика Елефтерија и преподобног Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима, надомак Лазаревца, у колубарско-посавском намесништву.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СТАНОВУУ суботу 28. децембра, на празник светог свештеномученика Елевтерија и преподобног Павла, извршена је света тајна јелеосвећења у храму Светог Пантелејмона у Станову.

“Ако је неко међу вама болестан, нека призове презвитере црквене, и нека се они помоле Богу за њега, па ће молитва праведника исцелити оне који траже од Бога исцелење” (Јак. 5,14).

ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ СТАРИХ КЊИГА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а поводом обележавања јубилеја 8 векова аутокефалности СПЦ, у Јагодини је 14/27. децембра 2019. године, постављена изложба и представљена нова публикација “Старе рукописне и штампане књиге на територији Архијерејског немесништва беличког”. Ово издање Архијерејског намесништва беличког свесрдно је као коиздавач подржао настојатељ манастира Јошанице, високопреподобни архимандрит Евтимије, а реализација пројекта је спроведена у сарадњи са народном библиотеком “Радислав Никчевић” у Јагодини. Аутори публикације су протонамесник Миломир Тодоровић и Нада Димитријевић, виши библиотекар.

ЦРНОГОРСКА ПОЛИЦИЈА ПРЕТУКЛА ВЛАДИКУ МЕТОДИЈА

На мосту на Ђурђевића Тари црногорска полиција је ноћас, у току протеста против доношења закона о слободи вероисповести, брутално претукла Преосвећеног Епископа диоклијског г. Методија.

Владику и поједине вернике полицајци су оборили на земљу и тукли прендрецима и ногама. Повређена су два верника који су покушали да заштите Владику.

Овим чином најбоље се потврдила истинитост речи црногорског премијера Душка Марковића који је у Скупштини рекао да полиција не сме да примени силу против верника, какав закон о слободи вероисповедања је усвојен и колико су Црква и верни народ слободни у савременој Црној Гори.

Извори: Митрополија црногорско-приморска, Званична презентација СПЦ-а

ПРИРЕДБА “БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ” ПОВОДОМ ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ У РОГАЧИДана 27. децембра 2019. године одржана је приредба “Божићни обичаји” у матичној школи “Јанко Катић” у Рогачи.

Циљ је била хуманитарна акција ради прикупљања новчане помоћи малој Анђелији Николић која болује од леукемије.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ПРЕДАТИ СЕБЕ БОГУ”У петак, 27. децембра 2019. године, када наша Црква прославља свете мученике Тирса, Левкија, Филимона и Аполонија, Његово Преосваштенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Урош Костић, за певницом је појао протојереј Драган Брашанац, а чтецирали су г. др Милосав Ђоковић и г. Владан Степовић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ“А они посијани у трњу, јесу они који слушају ријеч,
али бриге овога вијека и обмана богатства
и пожуде за осталим стварима уђу и загуше ријеч,
и без рода остане.”
Јеванђеље по Марку, 4 18-19

Страна 1 од 4