Распоред богослужења Епископа шумадијског г. Јована – АПРИЛ 2022. године

Распоред богослужења Епископа шумадијског Г. Јована – АПРИЛ 2022. године

1. април (петак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Хризанта, Дарија и преподобног Симеона Дајбабског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Свете Петке у Лапову са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва рачанског. Протонамесник Горан Живковић припремиће реферат на тему “Очистимо себе од сваке нечистоте”.

2. април (субота), Црква прославља и празнује: Преподобне Оце убијене у манастиру Светог Саве Освећеног.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Јована Крститеља у Кончареву са почетком у 9 часова.

3. април (недеља), Црква прославља и празнује: Преподобног Јакова Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 9 часова.

4. април (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Василија Анкирског (Прво бденије).

5. април (уторак), Црква прославља и празнује: Светог преподобног мученика Никона.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

6. април (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Захарија (Претпразништво Благовести).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Сабора српских светитеља у Степојевцу са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва бељаничког. Јереј Дарко Павловић припремиће реферат на тему “Благодат и спасење”.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће празнично бденије у манасатиру Дивостин са почетком у 16 часова.

7. април (четвртак), Црква прославља и празнује: Благовести Пресвете Богородице.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у манастиру Благовештење са почетком у 9 часова.

8. април (петак), Црква прославља и празнује: Сабор Светог архангела Гаврила (Оданије Благовести) (Друго бденије).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог цара Константина и царице Јелене у Наталинцима са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва опленачког. Ђакон Стеван Илић припремиће реферат на тему “Храм и верни”.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће празнично бденије у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 17 часова.

9. април (субота), Црква прославља и празнује: Преподобну Матрону Солунску.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве и Светог Симеона у селу Кусадак са почетком у 9 часова.

10. април (недеља), Црква прославља и празнује: Преподобног Илариона Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у манастиру Светог великомученика Димитрија у Бајчетини са почетком у 9 часова.

11. април (понедељак), Црква прославља и празнује: Преподобног Марка Ареутског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог архангела Гаврила у Рабеновцу са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва левачког. Јереј Александар Јаћимовић припремиће реферат на тему “Литургијска катихеза, молитвено-покајна”.

12. април (уторак), Црква прославља и празнује: Преподобног Јована Лествичника.

13. април (среда), Црква прославља и празнује: светог свештеномученика Ипатија епископа гангрског, светог Јону митрополита московског, светог свештеномученика Авда епископа града Сузе.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва орашачког. Јереј Марко Урошевић припремиће реферат на тему “Цела Црква – учешће у Литургији”.

14. април (четвртак), Црква прославља и празнује: свету преподобну Марију Египћанку, светог Мелитона епископ сардијског у Малој Азији, светог преподобног Прокопија Чеха, светог преподобног Макарија исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Кнеза Лазара у крагујевачком насељу Белошевац са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва лепеничког. Протојереј Саша Антонијевић припремиће реферат на тему “Велики Четвртак дан утемељења Христове Цркве”.

15. април (петак), Црква прославља и празнује: светог преподобног Тита Чудотворца, свете мученике Амфијана и Едесија, светог мученика Поликарпа, светог преподобног Григорија и свету дјеву-мученицу Теодосију (Теодору).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу са почетком у 9 часова.

Исповест свештенства архијерејског намесништва младеновачког. Јереј Марко Јефтић припремиће реферат на тему “Истина Божија и лаж тоталитарног секуларизма”.

16. април (субота), Црква прославља и празнује: Преподобног Никиту Исповедника – Лазарева субота – Врбица.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Деспота Стефана у месту Бабе са почетком у 9 часова.

17. април (недеља), Црква прославља и празнује: УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у Старој цркви у Крагујевцу са почетком у 9 часова.

18. април (понедељак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Агатопода и Теодула.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Кнеза Лазара у крагујевачком насељу Белошевац са почетком у 7,30 часова.

19. април (уторак), Црква прославља и празнује: Светог Евтихија Цариградског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродом са почетком у 7,30 часова.

20. април (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Георгија Митиленског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради са почетком у 7,30 часова.

21. април (четвртак), Црква прославља и празнује: ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован заједно са браћом Архијерејима саслуживао је Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију на светој Литургији у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

22. април (петак), Црква прославља и празнује: ВЕЛИКИ ПЕТАК – РАСПЕЋЕ ХРИСТОВО.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће Царске часове у Саборном храму у Крагујевцу у 8 часова, вечерње са изношењем плаштанице са почетком у 16 часова и статије у 19 часова.

23. април (субота), Црква прославља и празнује: ВЕЛИКУ СУБОТУ.

Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову са почетком у 8,30 часова.

24. април (недеља), Црква прославља и празнује: ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА – ВАСКРС.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће у поноћ у Светоуспенском Сабoрном храму у Крагујевцу Васкршње јутрење, а у наставку свету Литургију.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Пасхално вечерње у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини са почетком у 17 часова.

25. април (понедељак), Црква прославља и празнује: ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК.

Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову са почетком у 9 часова.

26. април (уторак), Црква прославља и празнује: ВАСКРСНИ УТОРАК.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком у насељу Аеродром са почетком у 9 часова.

27. април (среда), Црква прославља и празнује: Светог Мартина Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини са почетком у 9 часова, а у продужетку опело протојереју-ставрофору Радомиру Ракићу. 

28. април (четвртак), Црква прославља и празнује: Свете апостоле Аристарха, Пуда и Трофима.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Свете Тројице у Крагујевцу (Стара црква) са почетком у 7,30 часова.

29. април (петак), Црква прославља и празнује: Свете мученице Агапија, Хионија и Ирина (Источни Петак).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рачи са почетком у 9 часова поводом славе Епархије шумадијске.

30. април (субота), Црква прославља и празнује: Преподобни Симеон Персијски.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сопоту са почетком у 9 часова.

О даљем распореду и евентуалним изменама богослужења Епископа шумадијског Господина Јована бићете обавештени на нашем сајту.