ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИКОНА ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' ЈАГОДИНА ПДФ Штампа Ел. пошта

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИКОНА ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' ЈАГОДИНАУ петак, 10. јула, у 18 часова, у Музеју наивне уметности, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован отворио је изложбу икона поводом свечане прославе 110-годишњице храма Св. ап. Петра и Павла у Јагодини.

Изложба са називом ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' је тематска, и првенствено је настала на иницијативу Хришћанског културног центра, а поводом прославе 2000-годишњице од рођења овог Апостола. На конкурс који је расписан одазвао се велики број иконописаца из целе Србије, тако да поставка садржи различите технике иконописања( темпера, вез, мозаик...) и различите изразе, доживљаје и представе Апостола Павла. Аутор поставке је Г-ђа Рада Марјановић. Изложба је доживела своју велику премијеру у галерији Прогрес у Београду, а Јагодина је имала ту част да прва добије изложбу.

На самом отварању, у препуном музеју, гостима се обратио јереј Небојша Младеновић, старешина храма, који се захвалио свима и препустио реч Г-ђици Андријани Крстић, теологу, која је у име Хришћанског културног центра говорила о поставци и о личности Апостола Павла.

Затим је Владика на исцрпан начин говорио о Апостолу Павлу, његовом образовању, гоњењу хришћана, обраћењу, проповеди и о животу у Христу: ''Не живим ја више, него у мени живи Христос.'' Затим се осврнуо на иконе и на њихов смисао и значај како за Цркву тако и за све нас у свакодневном животу.

У наставку је присутнима пројектован документарни филм ''Ходочашће у вечни град'', аутора Владимира Хотиненка, који на један посебан, аутентичан и веродостојан начин говори о животу Апостола Павла.

На крају су сви могли да уживају у радовима наших иконописаца, а за све оне који нису видели изложбу она траје до 20. јула.

Јереј Миломир Тодоровић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,