НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У КРАГУЈЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У КРАГУЈЕВЦУ Последња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код Матеја и код Луке. У старозаветне праведнике спадају: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су раније живели са вером долазећег Месију – Христа Спаситеља.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је и данас 3. јануара, у Недељу Светих Отаца, у Саборном храму у Крагујевцу, славила Васкрслог Христа и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма. У својој очинској беседи после прочитаног јеванђелског зачала Владика Јован је истакао, да је породица темељ једног друштва – државе и цркве.

"Корен породице се огледа у томе какви су родитељи. И као што дрво црпи своју снагу из корена, тако и деца црпе снагу духовну и моралну од Бога, а исто тако и од својих родитеља. Зато све можемо браћо и сестре да занемаримо у животу, али једно несмемо , једно неможемо да занемаримо, а то је васпитање, то је питање, то је подизање породице. Здрава породица је она у којој влада здрав дух, здрави односи, како родитеља према деци, тако деце и према родитељима'', истакао је у својој беседи Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Саборној цркви у Крагујевцу - 03. јануар 2010. године

Црква Божија је заједничарећи у часним даровима, заједничарила са Васкрслим Господом у нади на васкрсење и живот вечни. Поштујући обичаје везане за Недељу Отаца, Преосвећени Владика Јован је у епископском двору после завршене Литургије деци поделио пригодне поклоне.

јереј Срећко Зечевић

 


 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,