ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУУ понедељак 11. октобра, на дан преподобног Харитона Исповедника, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Као што је сваки пут радост када Архијереј долази да началствује Светом Евхаристијом и подели Архипастирски благослов, тако је и овога пута радост испунила срца верника Аранђеловца, али и братства петропавловског храма. Она вечна Евхаристијска радост била је увећана и употпуњена чином крштења малога Максима, сина ђакона Милоша и Јоване Ждралић.

Током Свете Литургије, Владика Јован је очински беседио о даровима којима нас Господ дарује и о нашем одговору, тј. нашој благодарности на тим даровима. Много је знаних и видљивих дарова Божијих нама људима, истакао је Владика Јован, али далеко је више оних нама непознатих дарова којима нас Господ дарује. Сам живот и све у животу је дар Божији људима! А како ми можемо захвалити на тим даровима, чиме узвратити Богу и шта Му принети? Шта друго ако не Свету Литургију?! Света Литургија је икона Царства Божијег! И не само икона, већ остварења тог Царства овде на земљи. Јер, Царство Божије је непрестана и вечна Литургија, непрестано слављење Бога и наслађивање неисцрпним даровима Његовим. Зато знајмо, браћо и сестре, да ако нас нема на овој земаљској Литургији, неће нас бити ни у оној небеској у Царству Божијем!

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Аранђеловцу

Такође, Владика Јован је истакао величину и значај свете тајне крштења, као почетка духовног живота и као предуслова за примање и учествовање у свим другим тајнама и даровима наше свете Цркве.

Честитајући родитељима малога Максима, Владика је пожелео да његов живот буде утемељен у јеванђељу Христовом и да достојно понесе име великога оца Цркве наше, Св. Максима Исповедника.

По завршетку Свете Литургије, Владика Јован је остао на заједничком ручку, поделивши тако и тај начин радост рођења новог члана Цркве Христове.

јереј Александар Миловановић


 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,