ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ КРЧМАРУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ КРЧМАРУУ Малом Крчмару надомак Раче на дан Рождества Пресвете Богородице прослављена је храмовна слава. Народ овог живописног краја је упркос лошем времену у великом броју дошао у храм да би прославио славу свог места, а Свету Литургију су служили свештеници Ненад Савић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Беседу о овом великом празнику је одржао јереј Горан Живковић који је говорио о значају Пресвете Богородице у животу сваког православног хришћанина. Јединородни Син Божји је рођен као мушкарац и зато је Бог одредио да највећи човек свих времена буде жена, а то је нико други до Марија, Пресвета Богородица. Она је највећа зато што је родила без греха Богочовека Исуса што је наговештавало само њено порекло од родитеља Јоакима и Ане. Наиме, свети Јоаким води порекло од царске Јудине лозе, а мати света Ана је од свештеничке Аронове што сведочи о Христу као Цару над царевима и Првосвештенику. Отац Горан је даље нагласио да мештани Малог Крчмара треба да буду почаствовани чињеницом да је управо Богородица заштитница њиховог места и да зато треба да јој се у сваком искушењу што усрдније моле за помоћ. Након свете Литургије је обављен је опход око храма, а затим је пререзан славски колач који је спремио овогодишњи колачар Драган Гавриловић.

Храм у Малом Крчмару је подигнут 1930. године, за време службовања пароха Михаила Радића. Исте године на дан храмовне славе је и освештан од стране Епископа тимочког Емилијана Пиперковића. Црква је триконхосна са осмостраном куполом, а рађена је према пројекту Н. Настовића.

На крају сабрања за све присутне уследила је трпеза љубави.

Горан Живковић, јереј


 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,