ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ СА УЧЕНИЦИМА ОШ "СТАНИСЛАВ СРЕМЧЕВИЋ" ПДФ Штампа Ел. пошта

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ СА УЧЕНИЦИМА ОШ "СТАНИСЛАВ СРЕМЧЕВИЋ"На Велики Четвртак, 13. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници и ђакони Саборног храма. На Свети и Велики Четвртак сећамо се четири догађаја који су претходили Христовом Страдању и Васкрсењу, а то су: Христово Свето прање ногу ученицима, Тајна Вечера, Исусова чудесна Првосвештеничка молитва и Јудино издајство.

Ови догађаји детаљно су описани у веома садржајном Јеванђељу које се чита на Литургији на Велики Четвртак. На смисао и значај ових догађаја Епископ Јован је веома јасно указао у беседи коју је произнео након прочитаног Јеванђеља. Величину и Светост овог дана у потпуности су препознали ученици ОШ "Станислав Сремчевић" који су се у великом броју одазвали позиву свог вероучитеља да узму учешћа у свеспасоносној Тајни коју је Господ Исус Христос установио на овај дан. Своје учешће у овој Тајни, за коју су се припремали постом, молитвом и добрим делима, ученици су крунисали и запечатили приступањем Светој и Животворној Чаши Господњој. По завршетку Свете Литургије деца су са радошћу примила благослов Епископа, који их је притом даривао иконицама. Литургијско сабрање је након тога настављено у свечаној сали епархијског двора, где се приступило Трпези Љубави која је припремљена за све присутне. Након једночасовног заједничарења ученици су отишли својим домовима, спремно и радосно ишчекујући празник над празницима – Васкрсење Христово.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Душан Баловић, вероучитељ

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,