ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАК У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАК У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у храму светог Саве на Аеродрому на Побусани Понедељак. Владици Јовану су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Милан Борота, јереј Александар Мирковић и ђакон Милош Ђурић.

Владика Јован је протумачио прочитано Јеванђеље по Јовану, одељак о Свадби у Кани Галилејској. Владика наглашава да је Христос био најпознатија личност свог времена, и то је разлог зашто Христа позивају са Његовом Мајком и апостолима на свадбу. Схвативши да немају вина, Пресвета Богородица се обраћа Христу знајући Његово човекољубље и милосрђе. Том приликом Христос чини нешто што је људима незамисливо, чини Божанско чудо а ипак он сам остаје човек. Кроз свој пример Господ нас позива да и ми чинимо Божанска дела, а то су дела вере, љубави, наде и милосрђа, јер кроз та дела Бог се усељава у нас. Пре свега, Бог се кроз Свето Причешће испуњава Богом а срце човека постаје Дом Божији. На овај начин Бог нам показује људско достојанство, јер човек кроз Христа постаје Бог. Човек као Боголико биће позван је да обнови и сачува Божански лик у себи, јер на тај начин испуњава Божији промисао, али и даје свом животу пуни и прави смисао, а тај смисао се огледа управоу томе да човек постане храм Божији и да чини дела вере и љубави.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,