ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕШТАО ЦРКВУ У КОЛАРУ КРАЈ ЈАГОДИНЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕШТАО ЦРКВУ У КОЛАРУ КРАЈ ЈАГОДИНЕДана 01. јуна по новом, а 19. маја по старом календару 2017. године, а на празник Св. свештеномученика Патрикија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је филијалну цркву Светог Саве, парохија драгоцвечка, архијерејско намесништво беличко.

Идеја о подизању цркве појавила се још почетком 90-их година XX века. Али, реализација изградње цркве започета је тек пре три године, благословом Владике Јована. Црква је направљена на улазу у село, крај самог пута Јагодина-Рековац. Црква је брвнара, посвећена Св. Сави I архиепископу српском. Благословом Владике Јована, а у време тадашњег пароха, оца Александра Гајића, започета је изградња цркве 2014. године. Исте године Владика је освештао камен темељац, крстове и звоно. Радови су приведени крају 2016. године.

На освећењу цркве, Владика је положио у Часну трпезу мошти Св. Кнеза Лазара Косовског. Саслуживали су му: протојереј-ставрофор Радосав Станковић, пензионисани парох јагодински, протојереј Павле Кандић из Епархије врањске, као и пароси јагодински при Старој цркви протојереј Александар Гајић и протонамесник Дејан Ђорђевић. Велику помоћ на освећену пружили су Архијерејски намесник белички, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић и парох маршићански протојереј Бојан Димитријевић. Својим појањем Св. Литургију и освећење цркве улапшали су Србски Православни Појци из Београда.

Након освећења цркве, у току Св. Литургије, Владика је крстио Кристиана и Леонору Јовановић, децу једног од добротвора цркве, г. Жарка Јовановића из Колара. По завршетку Св. Литургије Епископ Јован је поделио Архијерејске грамате захвалности заслужнима за изградњу цркве: г. Жарку Јовановићу из Колара, г. Вељку Вулићу из Колара, г. Ненаду Милошевићу из Колара и г. Владану Радовановићу из Јагодине. Достојанством протонамесника, Владика је одликовао старешину цркве, јереја Срђана Кандића.

Ово је било чак седмо освећење цркве ове године Владики Јовану. Он је упутио захвалност свима који су помогли изградњу цркве, како финансијски и материјално, тако и љубављу и несебичним залагањем. Честитајући верном народу, Владика је нагласио да верни народ Колара поред Св. Саве сада има и Св. Кнеза Лазара Косовског као свога небеског заступника. Говорећи о значењу подигнуте цркве, Владика је рекао да црква није физички велика, али да је велика у духовном смислу, јер ће се у њој приносити Богу молитве и мољења, као и оно најважније, Св. Литургија. Звоно, које се буде оглашавало, увек ће позивати верне да учествују у Св. Литургији.

Трпеза љубави организована је у сеоском Дому културе, залагањем Месне заједнице и Црквеног одбора, на којој је настављено литургијско заједничарење.

Срђан Кандић, протонамесник

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕШТАО ЦРКВУ У КОЛАРУ КРАЈ ЈАГОДИНЕ - ВИДЕО

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,