ОСОБИНА ОКА ЗАВИСИ ОД ОСОБИНА ДУШЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ОСОБИНА ОКА ЗАВИСИ ОД ОСОБИНА ДУШЕУ први четвртак по Духовима 08. јуна 2017. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење протојереја Драгана Симоновића и Милића Марковића.

У својој беседи на 13. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика Јован је рекао да је овде све изнесено у преносном значењу. Тамо где се каже: „А ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тело твоје да буде бачено у пакао. Ако ли те десна рука твоја саблажњава, одсеци је и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи да све тело твоје буде бачено у пакао(Мт5, 29-30)“, Господ Исус Христос мисли на духовно око, односно на похотљиво око и похотљиву руку. У нашем телу је све повезано и подређено спасењу душе наше. На том путу спасења душе стоје саблазни као сметња која људе спречава да верују у Бога и иду за Њим. Треба да разумемо да душа око чини оком. Она је његова садржина, те је око оруђе душе. Ако будемо гледали оно што је чисто и ваљано, нећемо греха чинити. Особина ока зависи од особина душе. Зато Господ Исус Христос каже да уз унутра из срца човековог излазе сва зла и чини да у похотљивом оку живи похотљива мисао. Зато се и каже ископај га и баци од себе, јер у противном ће цело тело почети да пропада и нећемо стићи до циља, а то је царство Божије и Правда Божија, била је поука вернима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић


 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,