ОСВЕЋЕЊЕ ФРЕСКОПИСА У ДРАЖЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ОСВЕЋЕЊЕ ФРЕСКОПИСА У ДРАЖЕВЦУУ суботу, 10. јуна 2017. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, служио је у храму Преноса моштију Светог Николаја у Дражевцу. Пре литургије, владика је осветио живопис у храму, рад фрескописца Јована Атанасковића и његовог помоћника Слободана Гаргенте. Црква је живописана благодарећи ктиторима овог храма господину Николи Тодоровићу и његовој упокојеној супруги Драгици. Господин Никола је својим доброчинством још једном показао своју неизмерну љубав према Господу и Цркви Његовој.

Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Видо Милић, Недељко Кусмук, Радомир Поповић и Драган Павловић, протођакон Иван Гашић и ђакон Зоран Степановић. Лепоту Архијерејске литургије употпунио је обреновачки хор Светог Јоакима и Ане који је предводила диригенкиња Габријела Вучај.

Владика је после прочитаног јеванђеља на почетку говорио о поуци Господњој да свима добро чинимо. Сви ми имамо неки дар и сви можемо помоћи и то првенствено онима који нам траже јер они нам не би тражили да нису у некој невољи. Поред тог материјалног давања многи нам траже и духовно даровање. То је много битније и важније него када нам неко тражи материјално. Дарове које другима делимо ми их на тај начин умножавамо. Господ је највећи дародавац и њему треба највише да благодаримо и показаћемо то на делу ако смо доброчинитељи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У другом делу беседе владика је нагласио да се Господ нама не намеће већ нам се даје. Господ нас позива на љубав према Богу и ближњима. Бог нас позива на још узвишеније дело, да љубимо и непријатеље своје. Бог је то први чинио јер је љубио и молио се за оне који су га убили. Нема ни веће љубави него дати живот за другога а то је Господ учинио. Својим делом љубави Бог нас васпитава и поучава како и ми да чинимо. Ако љубав покажемо према непријатељима ми им тако враћамо љубав у срце и приближавамо се међусобно.

На крају је владика позвао народ да што чешће долази у храм и да се моли светима који су изображени на фрескама јер фреске нису декорација храма већ су жива порука живога Бога свима нама.

После причешћа епископа и свештеника уследило је причешће деце и верног народа. На крају литургије владика је одслужио мали помен добротворки овог храма госпођи Драгици Тодоровић. После трпезе љубави, коју су организовали конатички свештеници Иван Иванковић и Живан Голубовић са својим парохијанима, владика је благосиљајући окупљени народ испраћен из Дражевца.

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,