ЛИТУРГИЈСКИ ПОЧЕТАК АПОСТОЛСКОГ ПОСТА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈСКИ ПОЧЕТАК АПОСТОЛСКОГ ПОСТА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован началствовао је Светом Евхаристијом у храму светог Саве 12. јуна 2017. године. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

Током Литургије владика Јован се обратио пригодном беседом свештенству и народу аеродромског храма у којој се осврнуо на прочитано Јеванђеље по Матеју у коме нас Господ позива да најпре иштемо Царство Божије и правду Његову. У беседи је наглашено да је Господ Исус Христос свестан да смо ми људи и душа и тело, и Христос не тражи од нас да се у потпуности одрекнемо хране која је неопходна нашем телу, већ нас Господ саветује и учи да не стављамо материјално и пролазно изнад свега. Изнад свега човек треба да стави душу и Бога, да њих учини својим центром а материјлне ствари учини периферијом свог битисања. Ставити душу и Бога на прво место значи најпре молити Царство Божије и правду Његову, јер су ове две ствари испуњење Божијег Домостроја. Онда када се окренемо Богу и почнемо ходити Његовим путевима, тада ће нам се дати и довољно овоземаљских блага, која свој прави смисао имају једино ако их унесемо у заједницу са Богом и ако нам не штете на путу спасења.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,