ПОСТАВЉЕНО ЗВОНО НА ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОСТАВЉЕНО ЗВОНО НА ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, 12. јуна, првог дана Петровског поста, храм Покрова Пресвете Богородице у Јагодини добио је своје прво од три звона која су планирана приликом пројектовања и изградње овога храма.

Звоно је приложио благочестиви Господин Коста Огњановић, правник по струци са својом породицом, за здравље и спасење своје породице, али и као пример, подстрек и позив свим добри људима да у складу са својим могућности помогну у изградњи и завршетку изградње ове светиње.

Као што је и на сам дан празника кога прославља овај храм 1/14. октобра, Пресвета Владичица наша Богородица развила покров и тиме показала да ће наш штити и од зла бранити у све векове, тако и овај храм који се надвија над нашим градом покрива и штити све оне који живе и који бораве у њему.

Звоно је тешко 100 kg, и израђено за рекордно време у Ливници Јеврем Поповић ДОО из Београда која иза себе има дугу традицију у изради звона од преко 200 година. Рам, односно насаче за звона је урадила фирма Ралекс из Јагодине.

Звоно ће се први пут огласити на Светој Литургији у недељу 9. јула која ће се служити у храму са почетком у 8:30 сати. Овом Светом Литургијом уједно и најављујемо да ће храм Покрова Пресвете Богородице постати засебна Црквена општина, и да ће ускоро благословом нашег владике шумадијског Г. Јована, уз Божију помоћ, молитвама Пресвете Богородице почети редовна богослужења : јутарња и вечерња служба, и Свете Литургије недељом и празником, на којима ће верни народ моћи да пре свега кроз Свету тајну Причешћа, постане причасник вечног живота и узрасте у меру раста Христовог.

Само постављање звона, крстова, иконостаса, фрескописа спада у веома важне историјске тренутке, и све оне који својим трудом учествују у томе Господ Бог записује у вечну књигу живих. Учествовањем у изградњи ове светиње својим примером постајемо наследници наших светих предака и путоказ ка вечности нашим потомцима, као што и наша велика песникиња Десанка Максимовић каже у својој песми О пореклу.

Ја знам ко сам
по звону
што са задужбина немањићких пева,
по јасности његова гласа, по томе што ме од Студенице до Милешева
прадедови гледају с иконостаса
и што сваки у руци држи храм.

Ја имам
светитеља оца и деда,
имам светитеља за кума,
и на небесима
све Сухој планини од громада
преко Ситнице до Раса и Хума
моја лоза влада.

Ја знам ко сам
и по мржњи бесомучној
којом ме злопакосни гоне одвајкада,
знам по томе колико сам Угру
пред очима црн
и по томе колики трн
у сан Византији моја моћ забада.

Ја знам ко сам
и по пријатеља својих господству,
и по благородности њихова лика
и слави им копља и штита.
Са свецима и краљима ја сам у сродству,
о мом пореклу из књига староставних
владар на делеком двору
и летописац у манастиру чита.

Овај пример приложништва нека свима нама буде позив да и ми приложимо своја два таланта и уградимо себе у ову светињу, подижући храм, храм ће подизати нас. Амин.

Вероучитељ Борис Милосављевић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,