РАСЕЈАНИ МОЈ УМ САБЕРИ ГОСПОДЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

РАСЕЈАНИ МОЈ УМ САБЕРИ ГОСПОДЕУ четвртак 03. августа 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију уз саслужење протојереја Милића Марковића и јереја Дејана Марковића.

Владика је подсетио на реченицу апостола Павла из посланице Коринћанима која задире у суштину човековог бића, јер даје одговор на питање како да се човек снађе у невољи и без молитве. Апостол Павле каже да ће се молити умом и духом. Ово нас подсећа колико је значајно да се саберемо, поготово у молитви. У супротном би таква молитва како кажу Свето Оци, та молитва била празнословље. Молитва је метод и начин како треба да сарађују ум и дух човеков, јер они треба да нађу пут кроз овај свет ка будућем Царству Божијем. Ако се дух и ум не обоже онда се они ломе под бременом постојања. Без Духа Светога, дух човеков се распада у враћа у небиће. Васкрсавши, Бог нас је превео из небића у биће, зато јер је у Духу Светоме све благодатно и у њему бива наше освећење, обожење и спасење. У цркви се молимо речима Расејани мој ум сабери Господе, јер расејани ум располућује човека и чини га бићем без плодова. Зато треба да се усавршавамо до мере раста Христовог. Не испуни ли се човеков ум божанском силом, он остаје непознат и за самога себе, онда смо ми страни сами себима, што значи и за Бога. Када се одуховимо Духом Светим, онда дух људски постаје Дух Божији.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић


 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,