СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕН У КУСАТКУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕН У КУСАТКУЗаветна Слава једног дела мештана села Кусадак, Литургијски је прослављена и ове године. Светом Литургијом, која је почела у 8 часова, у храму Преподобног Симеона Мироточивог и Светог Саве Првог Архиепископа Српског, началствовао је настојатељ Манастира Пиносава, игуман Петар (Драгојловић), а саслуживали су му свештеници села Кусадак, протојереј Дејан Бркић и протонамесник Далибор Новаковић.

У току свете службе Божије верном народу се беседом обратио игуман Петар (Драгојловић), који је кроз своје излагање посебно истакао важност заповести Господа нашега Исуса Христа - да љубимо једни друге - јер без истинске љубави према сваком човеку на земљи, наш живот је промашен и не може се назвати јеванђелским нити хришћанским. Отац Петар је истакао да је пут до постизања истинске љубави према Богу и свим људима крстоваскрсан тј. да је повезан са нашом упорном жељом и жртвом једних за друге, те да нисмо позвани да чистимо чашу наше душе само споља, већ пре свега изнутра, чистећи свој ум и срце, кроз светотајински литургијски живот, стално благодарење Богу и често призивање имена Божијег у молитви.

У току Свете Литургије, Светој Чаши са Пречистим Телом и Крвљу Господњом, приступило је неколико верника, углавном деце.

После завршетка Литургије, прота Дејан Бркић је извршио чин Малог освећења воде, и освећење првина појединих плодова кусадачких њива. Након тога игуман Петар и прота Дејан су освештали Славски колач и Славско жито, које је припремила овогодишњи домаћин заветне Славе села Кусадак, госпођа Драгица Ђурић. Овом приликом прота Дејан је позвао да се неко од верника прихвати за домаћина следеће Славе - св. Великомученика Пантелејмона, а позиву се одазвао г. Владислав Димитријевић.

На крају, данашње празнично сабрање у славу Божију и част светог Великомученика Пантелејмона, свечано је настављено у трпезарији новог парохијског дома у Кусатку, кроз трпезу хришћанске љубави и пригодне хришћанске песме.

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,