КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОГ ДР ВЛАЈКО ПАНОВИЋ ГОСТ 20. ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОГ ДР ВЛАЈКО ПАНОВИЋ ГОСТ 20. ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕДана 12. септембра 2017. год. у Парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио клинички психолог из Београда доктор Влајко Пановић.

Ово је била јубиларна двадесета трибина у организацији младеновачке Цркве, а тема је била „Најчешће грешке у васпитању деце“. Братство храма, на челу са Архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана (посебно младих родитеља) да чују и разговарају са неким ко се на успешан начин и више година бави проблемима кроз које пролази савремена породица. Организовање ове трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

На самом почетку протојереј-ставрофор Жељко Ивковић је поздравио присутне и захвалио се присутнима, који су у изузетно великом броју одлучили да дођу на Духовну трибину. Отац Жељко је констатовао да таква подршка сведочи да све што се ради на мисионарском и културно-образовном плану од стране младеновачке Цркве, итекако има смисла и подсетио присутне да је вечерашњи гост био један од првих саговорника Духовних трибина Светоуспењског храма. Потом је др Пановић представио све проблеме и искушења, кроз које пролази просечна породица у Србији. Највише пажње посвећено је родитељским дилемама како изградити дечје самопоуздање и начин васпитања малишана у савеременом друштву. „Изградња дететове личности и начин на који ће оно посматрати свет зависи не само од околности у којима одраста, већ и у начину на који га ми својим понашањем и љубављу обликујемо. Таква особа је душевно зрела, чврста и одлучна, зна шта хоће и како то може да оствари , при том поштујући и себе и друге. Самопоуздане особе нису „пуне себе“, о себи и другим појавама имају позитивну, али прилично реалну слику“ ‒ каже психолог Влајко Пановић, у основи самопоуздања је самопоштовање и поштовање према другима. Дете о себи мисли онако како сматра да њему најближи људи мисле о њему. Здраво самопоуздање је реална процена сопствених могућности, и постигнућа уз заслужено поштовање других људи. Сампоуздано дете није оно које мисли да је савршено ни безгрешно, то је оно које је уверено у своје вредности, прихваћено као јединствено биће, са свим позитивним особинама, али и манама, које му уз Божју помоћ даје још већу вредност.

У другом делу вечери, присутни су постављали питања и развио се изузетан и отворен дијалог између госта и публике. Присутни у Парохијском дому поставили су велики број питања клиничком психологу др Влајку Пановићу, а многи су прихватили чињеницу да је било грешака у васпитању своје деце, што је најбоља потврда да малишане није лако одгајити и неговати. Као закључну реч ове Духовне трибине, отац Жељко Ивковић је рекао да ће се сарадња између др Пановића и верујућих у Младеновцу и даље наставити и најавио госте Духовних трибина у наредном периоду. Снимак трибине ће до краја недеље бити објављен на YouTube каналу младеновачке Цркве.

јереј Марко Јефтић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,