ОКРУГЛИ СТО „КЊИЖЕВНОСТ И ЧОВЕК НА ПУТУ: ОД ЕДЕНА ДО ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ” ПДФ Штампа Ел. пошта

ОКРУГЛИ СТО „КЊИЖЕВНОСТ И ЧОВЕК НА ПУТУ: ОД ЕДЕНА ДО ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ”Округли сто „Књижевност и човек на путу: од Едена до царства небеског” одржан је 13. септембра 2017. године у свечаној сали Епархијског дома Саборног храма у Крагујевцу.

У раду округлог стола учествовали су наставници и сарадници Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу: проф. др Драган Бошковић, Јелица Вељовић, Александра Матић и доц. др Часлав Николић.

Основна тема биле су представе путовања у српској и светској књижевности, тумачене са становишта савремених књижевних теорија. Симболичко уоквирење ове теме означен је почетком и крајем библијског текста: човековим падом у Едену, губитком дрвета и воде живота и исклизнућем у историјско искуство, а на крају задобијањем дрвета и воде живота и изласком из времена.

Проф. др Драган Бошковић говорио је о могућности да се унутар литературе, књижевне теорије и теологије разуме проблем путовања, о поетичком и историјском путовању саме књижевности и о геопоетичким аспектима разумевања идентитета модерне српске књижевности.

Јелица Вељовић је феномен кретања вредновала преко примера из Сервантесовог романа Дон Кихот, из стваралаштва Хорхеа Луиса Борхеса и преко постхуманистичке филозофске теорије Хаимеа де Вала.

Александра Матић је осветлила фигуру пута и путовања у корпусу српске усмене књижевности, говорећи о песмама на тему јуначке женидбе, о соларној митологији, о важности односа центра и периферије у песми „Бановић Страхиња”, о рачвању путева у епском хоризонту.

Модератор округлог стола био је доц. др Часлав Николић.

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,