СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 28. септембра у Рачи крагујевачкој на празник Светог Јосифа Новог Темишварског и Светог Великомученика Никите јер је тог дана ова варош са богатом историјом дочекала свог Епископа, Јована шумадијског.

Епископу Јовану су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протојереји Србољуб Марковић, Радосав Глишић и Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић и јереји Младен Ђурановић, Ивица Камберовић и Иван Антонијевић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао беседу у којој је нагласио да су речи светог апостола Павла актуелне како у време када су писане тако и данас, а такве ће бити све док постоји овај свет. Ми не можемо спознати Бога ако немамо праву веру и ако не живимо њоме-даље је наставио у беседи владика. Он је даље рекао да није довољно само се позивати на Бога наводећи да су речи светог апостола Павла спасоносне и да немамо разлога за страх ако их читамо. Владика Јован је затим протумачио његове речи у којима говори хришћанима да буду чврсти и непоколебиви. Реч „чврсти“ се односи на веру те је победна моћ хришћанина управо у њој, али не било која вера већ вера у распетога, васкрслог и живог Бога. То је права вера-нагласио је Епископ својој духовној деци. Ко верује, он побеђује, али и и онај ко живи вером побеђује и то смрт, грех и ђавола. Зато се ђаво највише и труди да уништи веру код човека. Владика Јован је даље говорио присутним верницима о томе да знање које није по Богу надима човека, а наш човек често меша веру са сујеверјем што никако није добро. Шумадијски архипастир је даље навео своје искуство из Америке у којој је упознао много неправославних људи који одлично познају своју веру, а даље је навео Христове речи да ће нас Истина ослободити. Он је даље упутио присутне да не треба да буду млаки у вери, да буду „пола у вери пола ван вере“, већ да духовно напредују.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа „Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници рачанског краја, међу којима и мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају овог дивног духовног сабрања је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,