ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА ХРАМА У РЕСНИКУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА ХРАМА У РЕСНИКУНа празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2017. године, у храму посвећеном Пресветој Богомајци који се налази у Реснику, свештеници Епархије шумадијске су служили Свету Литургију. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Горан Ђерковић, а саслуживали су му протојереј Слободан Бабић, протонамесник Милан Ћосић, протонамесник Петар Бранковић, протојереј Сретко Петковић, протојереј Братислав Пауновић и протонамесник Дејан Петровић. Срдачни домаћин је био свима јереј Мирко Шиљковић.

На крају Свете Литургије извршен је чин освећења жита и резања колача. Испред Црквене општине Ресничке домаћин је био господин Зоран Николић. Пригодну беседу након освећења жита и резања колача је одржао протонамесник Дејан Петровић. Отац Дејан је посветио највећи део беседе значају Пресвете Богородице у животу хришћана, али и њеном значају за читаво човечанство. Пресвета Богородица, кроз своје смирење и послушност, је пример свима како се постаје живи храм Духа Светога и вечита слава човечанства, највећа жена у историји људског рода и Путеводитељка свима нама.

Лепоти богослужења допринели су мештани Ресника, али и верни хришћани из осталих крајева наше земље. Посебно треба истаћи домаћине следеће славе, г. Драгишу Јанковића из Јовановца код Крагујевца и г. Горана Ђорђевића из Свилајанца.

Литургији су присуствовала ресничка деца која иду у локално истурено одељење ОШ „Сретен Младеновић“, заједно са вероучитељем г. Гораном Лазаревићем, при чему се доста малишана и причестило. А након беседе, већина њих је учествовала у пригодном културно-уметничком програму, који је осмислио и водио г. Никола Пантић.

Окупљени верници су наставили славље кроз трпезу љубави, коју је приредио домаћин славе г. Зоран Николић са својом породицом.

Горан Лазаревић, вероучитељ

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,