У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ У СОПОТУ ПДФ Штампа Ел. пошта

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ У СОПОТУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у уторак 24. октобра 2017. године у 18 часова, у Центру за културу Сопот је отворена изложба фотографија „У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ. РОМАНОВИ – ЦАРСКО СЛУЖЕЊЕ“.

Изложбу је реализовала Црквена општина поповићка, Центар за културу Сопот, портал Православие.ру, студио „Руски цар“ и Сретењски манастир из Москве.

Изложба фотографија „У сусрет руском Цару. Романови – царско служење“ посвећена је последњем руском императору Николају II и његовој породици. Пројекат је настао са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње династије. Поред тога, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег руског цара. При томе су се организатори потрудили да фотоматеријал одаберу полазећи од жеље да, пре свега, прикажу лепоту породице Романов, њихов свакодневни живот и служење за добробит oтаџбине и свог народа.

Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа. Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај 2017. години, када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018. године 100-годишњица мученичке кончине последњег руског императора и његове породице.

Све присутне су речима братске љубави и добродошлице поздравили организатори, уредник програма при ЦЗК Сопот господин Далибор Пешић и парох поповићки протонамесник Марко Стевановић, а нешто више о фотографијама је говорио гост из Епархије ваљевске протонамесник Слободан Алексић.

Иначе, великом љубављу и освештаним служењем протонамесника Слободана Алексића смо и дошли у прилику да организујемо ову изложбу.

Отварање изложбе је пропраћено дивним појањем руских песама. Руску царску химну и песме „Легенда о дванаест разбојника“ и „Улетела птичица“ је представио господин Предраг Обровић - вероучитељ, а песму „Подмосковске вечери“ је извео Градски хор при ЦЗК Сопот.

Овим пројектом смо и доказали да је нама хришћанима кроз љубав и стваралаштво, које је наш Господ очински утиснуо у нас, могуће да превазиђемо простор и време.

Сопот је ове вечери био место сусрета Москве, Крагујевца и Ваљева, а одатле смо се кроз уметност (фотографије и музику) вратили на крај XIX-ог и почетак XX-ог века.

протонамесник Марко Стевановић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,