СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ И ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ И ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈАУ уторак, 7. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали свештеници: протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је благодат сила Божија коју прима верујући, у име Исуса Христа. Она га чисти, освећује, просвећује и снажи у чињењу добра и савлађивању зла. Без благодати нема ни вечних вредности. Сила благодати чини да горд и себичан постане смирен и самопрекоран. Благодат Божија је веома нежна, врло утанчана. Она се одмах уклања од душе која изгуби страхопоштовање. А кад се благодат измакне, душа се препушта сама себи. Тада на њу наваљују страсти. Епископ наглашава моћ благодати, која својим доласком у човека искорењује и уништава страсти једну за другом. И човек напредујући у врлинама расте „у меру раста висине Христове”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована у Сушици

Епископ нас на крају позива да ценимо живот и чувамо дарове, да живимо часно и поштено како би кроз чистоту срца видели Бога и видели човека.

Истог дана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је празнично бденије у манастиру Светог великомученика Димитрија у Бајчетини. Поучавајући окупљене вернике Епископ је нагласио, осврнувши се на житије Светог Димитрија, да је молитва чудотворна. Чудотворна је само уколико излази из чистог срца и чистог ума. Свети великомученик Димитрије је, по речима Епископа, сав био саткан од молитве и од љубави према Богу и човеку. Након одслуженог празничног бденија Епископ је пререзао славски колач.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована у Бајчетини

Празничном бденију у манастиру Светог великомученика Димитрија присуствовали су и његови ктитори господин Томислав Николић са својом породицом.

Ђакон Милутин Гашевић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,