СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ И ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ И ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈАУ уторак, 7. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали свештеници: протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је благодат сила Божија коју прима верујући, у име Исуса Христа. Она га чисти, освећује, просвећује и снажи у чињењу добра и савлађивању зла. Без благодати нема ни вечних вредности. Сила благодати чини да горд и себичан постане смирен и самопрекоран. Благодат Божија је веома нежна, врло утанчана. Она се одмах уклања од душе која изгуби страхопоштовање. А кад се благодат измакне, душа се препушта сама себи. Тада на њу наваљују страсти. Епископ наглашава моћ благодати, која својим доласком у човека искорењује и уништава страсти једну за другом. И човек напредујући у врлинама расте „у меру раста висине Христове”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована у Сушици

Епископ нас на крају позива да ценимо живот и чувамо дарове, да живимо часно и поштено како би кроз чистоту срца видели Бога и видели човека.

Истог дана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је празнично бденије у манастиру Светог великомученика Димитрија у Бајчетини. Поучавајући окупљене вернике Епископ је нагласио, осврнувши се на житије Светог Димитрија, да је молитва чудотворна. Чудотворна је само уколико излази из чистог срца и чистог ума. Свети великомученик Димитрије је, по речима Епископа, сав био саткан од молитве и од љубави према Богу и човеку. Након одслуженог празничног бденија Епископ је пререзао славски колач.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована у Бајчетини

Празничном бденију у манастиру Светог великомученика Димитрија присуствовали су и његови ктитори господин Томислав Николић са својом породицом.

Ђакон Милутин Гашевић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,