ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦА ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак 28. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архиjерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали свештеници: протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је заповест о посту обновљена и потврђена Јеванђељем. “Пазите на себе да срца ваша не отежају преједањем и пијанством” (Лк. 21, 34), заповедио нам је Господ. Пост уводи човека у духовно стање. Епископ наглашава да онај који је очишћен постом јесте смирен духом, целомудрен, скроман, тананих осећања у срцу и мислима, лаган телом, способан за духовне подвиге и умовање способан за примање божанске благодати. Тајна нашег живота у свету и свих светова над човеком и испод човека јесте оваплоћење Сина Божијег-Божић који је тајна нашег спасења. Јавио се Христос, ради чега? Да сједини човека са Богом, да из човека потисне сваки грех, свако зло, сваки мрак и сваког ђавола. Са доласком Господа Христа у овај свет, са Божићем за који се постом и молитвом припремамо се све мења, мења се сва историја рода људског.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нас на крају позива да у наступајућим данима поста оперемо наша срца и душе молитвом и покајањем и тако опрани, умивени, очишћени, препорођени, радосном анђеоском песмом дочекамо Рођење Витлејемског Младенца.

Ђакон Милутин Гашевић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,