СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду, 29. новембра, када наша Света Православна Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Матеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном Владици су саслуживали ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесници крагујевачки и лепенички протојереји-ставрофори мр Рајко Стефановић и Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Љубомир Радић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Стојковић.

На Литургији је беседио ректор др Зоран Крстић између осталог рекавши да сваки пут када се приближимо или уђемо у пост постављају се иста питања: Шта је пост, због чега постимо, зашто треба да постимо и генерално какав је смисао поста. Пост има више димензија и можемо му прићи са различитих страна, али оно што ми свештеници најчешће чујемо и на шта најчешће трошимо своје речи и мисли јесте онај најнижи слој поста, другим речима начин исхране. Али и само уздржавање од хране јесте подвиг и јесте покајање, јер свакако је нераскидиво пост везан за покајање. Јасно је да без хране и воде не можемо, али да ли човек живи само од хране. Док виши слој поста јесте када постимо да би смо ослободили себе за љубав према Господу.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије "Светог Јована Златоуста"

Ђакон Немања Стојковић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,