СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУУ среду, 24. јануара 2018. године, када Света Црква празнује Преподобног Теодосија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовести Пресвете Богородице - Дивостин. Епископу су саслуживали протонамесник Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић. На Литургији су појањем одговарали ученици Богословије Св. Јован Златоусти из Крагујевца.

У беседи по прочитаном зачалу Јеванђеља, Владика Јован је објаснио значај догађаја Богојављења, чије попразништво славимо. Бог објављује да је тројичан, односно да је Бог један у три лица, са различитим личним својствима. Јављање Свете Тројице показује равенство Оца и Сина и Светог Духа. Тајна Свете Тројице је само вером појмљива и човеку је објављена у оној мери колико му је потребно за спасење. Бог се јавио да успостави хармонију између неба и земље, између Бога и човека, хармонију коју је човек својом непослушношћу разрушио. Јавио се да нас поново усинови, да нас спасе од греха и смрти. Али, Бог се јавља ономе ко има слуха, ко верује, ко осећа свој пад и жели и тражи од Њега да га подигне. Таква вера подразумева смирење и кротост, на које нас својим примером позива сам Господ наш, Исус Христос. Гордост је узрок сваког греха, горд човек издваја себе из заједнице и пропада. Права и делима потврђена вера у истинитог Бога је услов нашег спасења. Ко не верује, сам себе затвара и за Бога и за другог човека и излаже себе опасности, јер излази из спасоносног окриља Цркве, која је брод спасења.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,