СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУУ среду, 24. јануара 2018. године, када Света Црква празнује Преподобног Теодосија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовести Пресвете Богородице - Дивостин. Епископу су саслуживали протонамесник Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић. На Литургији су појањем одговарали ученици Богословије Св. Јован Златоусти из Крагујевца.

У беседи по прочитаном зачалу Јеванђеља, Владика Јован је објаснио значај догађаја Богојављења, чије попразништво славимо. Бог објављује да је тројичан, односно да је Бог један у три лица, са различитим личним својствима. Јављање Свете Тројице показује равенство Оца и Сина и Светог Духа. Тајна Свете Тројице је само вером појмљива и човеку је објављена у оној мери колико му је потребно за спасење. Бог се јавио да успостави хармонију између неба и земље, између Бога и човека, хармонију коју је човек својом непослушношћу разрушио. Јавио се да нас поново усинови, да нас спасе од греха и смрти. Али, Бог се јавља ономе ко има слуха, ко верује, ко осећа свој пад и жели и тражи од Њега да га подигне. Таква вера подразумева смирење и кротост, на које нас својим примером позива сам Господ наш, Исус Христос. Гордост је узрок сваког греха, горд човек издваја себе из заједнице и пропада. Права и делима потврђена вера у истинитог Бога је услов нашег спасења. Ко не верује, сам себе затвара и за Бога и за другог човека и излаже себе опасности, јер излази из спасоносног окриља Цркве, која је брод спасења.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,