ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМСваке године на Светога Саву, храм Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром, организује свечано рецитовање у част нашег Светитеља, првог српског архиепископа.

Тог дана, под окриљем нашега јунака, свако дете у школи, сабира се у храму око његовога имена.

Много је речено о Сави, много и написано, и много ће се вероватно написати, и говорити, но говор о њему је увек нов и свеж. Најмлађи хришћани, светосавци, увек изнова говоре о нашем светитељу јунаку. Ове године је окупљено преко 120 учесника, који су рецитовали и певали песме у част Светога Саве. Манифестација се одржава већ дуги низ година, и како време пролази, број учесника се све више и више увећава.

Нашем свечаном сабрању у духовном центру "Свети Јован Златоусти" претходило је литургијско сабрање, по древном хришћанском предању, да сваки рад и свако добро дело почиње молитвом.

Литургију су служили: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић, и ђакон Александар Ђорђевић. За певницом су певали чланови дечијег хора "Свети Сава" при истоименитом храму, под вођством јереја Ивана Антонијевића. Литургијску свечаност су увећали својим присуством и ђаци основне школе "Мирко Јовановић" са својим вероучитељем Предрагом Обровићем. По добром обичају, као и сваке године о Савиндану, на литургији је прочитана посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, који је својој пастви написао: "Срби су зaхвaљуjући пoмoћи Свeтoг Сaвe, сa jeднe, и спрeмнoсти Србa дa слeдe Свeтoг Сaву и слушajу гa кao свoг духoвнoг oцa, учитeљa и прoсвeтитeљa, с другe стрaнe, успeли дa сe oдржe нa oвoj истoриjскoj вeтрoмeтини дo дaнa дaнaшњeгa. И дaнaс, кaдa смo пo кo знa кojи пут, пoнoвo прeд истoриjскoм oдлукoм, ми свoj oпстaнaк видимo у штo вeрниjeм слeдoвaњу путa кojи je прoпутиo и нaмa у aмaнeт oстaвиo Свeти Сaвa."

По отпојаној Литургији, пререзан је колач храмовној слави и дечијем хору "Свети Сава". Колач су умесиле чланице хора, Ангелина и Кристина Цветковић и Ђурђина Филиповић. Хор је отпевао тропаре приликом резања колача. У наставку је одржана традиционална рецитација која је ове године окупила мноштво деце, са својим родитељима и члановима породице. Савиндан је један од ретких дана који привлачи Цркви Божијој најмлађе и најстарије, сведочећи да ниједан Србин не треба да има дилему око Светога Саве, око светосавске философије живота.

ђакон Александар Ђорђевић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,