СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У КОСМАЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У КОСМАЈСКОМ НАМЕСНИШТВУРадуј се Свети Саво, који владаре и оце својим људима подари;
Радуј се, Светитељу Саво, српски просветитељу (Из Акатиста Светом Сави).

Овогодишња радост поводом школске славе Светог Саве у Архијерејском намесништву космајском, почела је 25. јануара, предавањем у Центру за културу у Сопоту. Светосавску беседу произнео је господин Негослав Јованчевић, професор Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, говорећи о значају светитељског живота и дела Светога Саве у данашњем времену. Након тога отворена је изложба везова српских средњовековних орнамената, под називом “Слово, по слово реч”, ауторке Љиљане Коковић, а затим се прусутнима представила и група “Византика" – концертно извођење традицијских и духовних песама.

Празник Светога Саве прослављен је молитвено у свим храмовима космајског намесништва. Велики број школске деце, али и оних најмлађих, узело је учешћа на Светој Литургији, најпре појањем богослужбених песама, а затим и кроз Свето Причешће.

После Јеванђељског зачала прочитана је Светосавска посланица Његовог Преосвештенства Eпископа шумадијског Господина Г. Јована, у којој нас наш Епископ поучава да се угледамо на Светога Саву,на његове подвиге и врлине. Свети Сава је сав свој живот посветио Господу Христу, Цркви Христовој и своме народу. Он је даноноћно служио Богу и роду своме желећи само једно, а то је да Господ Христос царује у свакој српској души, у свакој српској породици, да Господ Христос царује у школи у просвети, у земљорадњи, у сваком људском послу.

Након резања славског колача, најмлађи чланови Црквене заједнице су са поносом рецитовали стихове посвећене Светоме Сави, а потом су сва деца добила пригодне пакетиће.

У свим школама пререзани су славски колачи, а ученици су са својим учитељима и наставницима приредили многобројне приредбе, и тако још више улепшали прослављање празника Светога Саве.

Вероучитељ Бојан Миленовић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,