СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У КОСМАЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У КОСМАЈСКОМ НАМЕСНИШТВУРадуј се Свети Саво, који владаре и оце својим људима подари;
Радуј се, Светитељу Саво, српски просветитељу (Из Акатиста Светом Сави).

Овогодишња радост поводом школске славе Светог Саве у Архијерејском намесништву космајском, почела је 25. јануара, предавањем у Центру за културу у Сопоту. Светосавску беседу произнео је господин Негослав Јованчевић, професор Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, говорећи о значају светитељског живота и дела Светога Саве у данашњем времену. Након тога отворена је изложба везова српских средњовековних орнамената, под називом “Слово, по слово реч”, ауторке Љиљане Коковић, а затим се прусутнима представила и група “Византика" – концертно извођење традицијских и духовних песама.

Празник Светога Саве прослављен је молитвено у свим храмовима космајског намесништва. Велики број школске деце, али и оних најмлађих, узело је учешћа на Светој Литургији, најпре појањем богослужбених песама, а затим и кроз Свето Причешће.

После Јеванђељског зачала прочитана је Светосавска посланица Његовог Преосвештенства Eпископа шумадијског Господина Г. Јована, у којој нас наш Епископ поучава да се угледамо на Светога Саву,на његове подвиге и врлине. Свети Сава је сав свој живот посветио Господу Христу, Цркви Христовој и своме народу. Он је даноноћно служио Богу и роду своме желећи само једно, а то је да Господ Христос царује у свакој српској души, у свакој српској породици, да Господ Христос царује у школи у просвети, у земљорадњи, у сваком људском послу.

Након резања славског колача, најмлађи чланови Црквене заједнице су са поносом рецитовали стихове посвећене Светоме Сави, а потом су сва деца добила пригодне пакетиће.

У свим школама пререзани су славски колачи, а ученици су са својим учитељима и наставницима приредили многобројне приредбе, и тако још више улепшали прослављање празника Светога Саве.

Вероучитељ Бојан Миленовић

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,