ЛИТУРГИЈA ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВРЕОЦИМА ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈA ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВРЕОЦИМАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље Часног поста, тачније 28. фебруара 2018. године, служио Литургију Пређеосвећених дарова, у храму Покрова Пресвете Богородице, у Вреоцима. Непосредно пред Свету Литургију свештенство Колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану, заједно са архијерејским намесником космајским протојерејем-ставрофором Љубишом Смиљковићем и свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број верних. Преосвећени Владика Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста. Без покајања и опраштања нема правог поста. Човек треба да стражи над собом свакога дана, а нарочито у време поста. Најпре треба стражити над својим мислима. Јер зле мисли, уколико их не одстранимо од себе, рађају зле речи, а са речи прелази се на зла дела. Нарочито се треба чувати гордости, сујете и осуђивања својих ближњих. Пост је заправо пут у себе како би се човек променио на боље, преиспитао себе и окренуо се Господу, извору који не пресушује и храни која нас храни вечним Животом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По већ устаљеном обичају, после Свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао парох други петчански, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, на тему „О благослову и послушности“. Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. Све похвале као и примедбе и сугестије аутору овогодишњег темата, изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. У дискусији су учествовали сви присутни свештеници, а труд оца Мирослава Филиповића, похваљен је од Архијереја.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Владике и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва, предвођено овогодишњим домаћином, протојерејем Радивојем Стојадиновићем, парохом вреочким.

протонамесник Влада Димитријевић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,