СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЈКОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЈКОВЦУУ суботу 10. марта 2018. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог Тарасија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Благовести у Рајковцу. Нашем Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Ратко Аврамовић, јереј Петар Лесковац, јереј Иван Ненадовић, јереј Бојан Вићовац протођакон Иван Гашић, и ђакон Небојша Поповић. Литургијско сабрање увеличао је предивним појањем хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић.

Богонадахнуту беседу наш Епископ посветио је вери. Вера је према речима апостола Павла: „Основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих“. Вера претпоставља не само теоретско признање неке од могућности већ потпуну приврженост срца будућим добрима, ономе што је сада скривено у невидљивим даљинама, код Бога, али што је много сигурније, него било шта друго на земљи. Човек чврсто зна да је видљиво слабо, привремено, а да је невидљиво вечно. Видљива реалност је илузија, а невидљива чврста. Вера је најважније што постоји у животу, то је оно што открива човеку смисао свега што се дешава на овом свету. Хришћанство тврди да је вера Божији дар. „Нико“, каже Христос, „не може доћи мени ако га не привуче Отац који ме посла“. Али због чега онда тај дар није дат свима? Због чега изгледа као да Бог једне бира и привлачи себи, док за друге остаје затворен? Вера јесте дар Божији, и тај дар је дат свакоме, као што каже дивна црквена молитва о светлости Христовој која просвећује сваког човека који долази у свет. Цело Јеванђеље зрачи љубављу према грешнику, према палом човеку чији пут је пут пропасти. Не поставља се, дакле, питање коме јесте а коме није дат дар вере, јер дат је свима, него због чега га не прихватају сви, због чега су верници у свету увек мало стадо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након евхаристијског сабрање је настављено на трпези љубави, коју је уприличило братство рајковачког храма.

јереј Марко Јефтић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,