ИЗЛОЖБА ИКОНА СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ИЗЛОЖБА ИКОНА СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУУ уторак, 29. маја 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, отворена је изложба икона студената Високе школе СПЦ за уметности и консервацију.

Ово је шеста година за редом да се у нашем граду организује овакво дешавање и сада већ можемо рећи да су изложбе икона у организацији наше црквене општине постале традиција. Изложбу је отворио свештеник Влада Димитријевић, захваливши се свима који су се потрудили да ова збирка икона буде доступна лазаревачкој публици, напоменувши да је духовни живот православних верника незамислив без светих икона.

О едукативном значају изложбе, окупљенима је надахнуто говорио господин Александар Павлић, академски сликар и иконописац из Лазаревца. Као и свих претходних година, отварање изложбе употпунио је пригодан културно-уметнички програм. На почетку је наступила мушка секција хора “Свети Димитрије”, предвођена протонамесником Владимиром Стојковићем. Окупљенима су се представили и млади лазаревачки глумци Предраг Пауновић и Перо Бјековић, који су уз клавирску пратњу Исидоре Теодоровић, ученице ОШ Кнез Лазар из Лазаревца, рецитовали стихове молитава, написаних пером и срцем првог српског краља Стефана Првовенчаног.

Изложба ће бити отворена наредних седам дана и као што је поменуто имаће едукативни карактер. За време трајања поставке у простору свечане сале парохијског дома, вероучитељи ће одржавати часове верске наставе, за ученике основних и средњих школа, на тему “Смисао иконе”. Ова заиста богата и вредна поставка, омогућиће ученицима да сазнају више о историјском развоју иконе, различитим техникама сликања, као и оно најважније да се упознају са теологијом иконе.

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,