СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУУ пети понедељак по Духовима, када наша Света Црква прославља преподобног Онуфрија и светог Петра Атонског, оснивача монаштва на Светој Гори, Преосвећени Владика Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству је саслуживао протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић и ђакон Александар Ђорђевић.

По древној хришћанској традицији, по прочитаном Јеванђељу, Епископ је протумачио верном народу речи благовесника апостола Матеја. На данашњој Литургији је читана перикопа о бремену Христовом и јарму, које је лако, и где ће верни наћи покој душама својим. Владика је истакао да је апостол Павле говорио о даровима Духа Светога, кротост, смирење, трпљење. Дух Свети је тај Који сабира. ДАнас нас сабра Дух Свети. Он је тај Који се усељава у нас и очишћује, Он управља Црквом и зато је Црква Света. Када Апостол Павле каже: ако Духом живимо, да Духом и ходимо. Зашто? Зато што је у Духу Светом све благодатно. Све оно што приводи Христу и што нам даје Христа, опет је то све Дух Свети. Зашто се нама дају духовни дарови? Да би служили нашем спасењу. Ако човек примети неки дар у себи, онда тај дар му не служи на спасење. Зато дарови Духа Светога се дарују по мери чистоте живота његовога. Без Духа Светога, дух човеков се расипа кроз злобу, грех и пакост. Када је човек као биће Божије без Духа Светога он се враћа у небиће. И Он (Дух) нас приводи из небића у биће. Ми смо хришћани само тиме ако Духом Светим живимо и ако Духом Светим ходимо. Када човек угаси Духа у себи, онда је он духовни мртвац. Када човек угаси Духа, онда умире и душа у њему јер је одвојена од Бога. Треба да се чувамо да не нестане у нама наде и вере. Ако немамо наде, онда немамо разлога да живимо. Нада не сме да пропадне. Нада последња умире. Љубав врхуни у вери и у нади. Да Духом ходимо и живимо, да нас Дух Свети води и руководи. Ако се не испунимо Духом Божијим испунићемо се духом овога времена, који је лажан и пролазан. Амин.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Александар Ђорђевић, ђакон

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,