СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦА ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак, 26. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица.

Епископу су саслуживали: протојереј Милан Беговић, протојереј Небојша Ракић и протонамесник Александар Јовановић.

 

По прочитаном Јеванђељу, Епископ Јован се обратио верницима позвавши их на духовну борбу за задобијање благодати Божије. Ослањајући се на пример Светог апостола Павла, Епископ је сликовито описао улогу благодати у човековом животу, рекавши да је њена основна улога преображајна. Благодат је та која подстиче човека да превазиђе своје слабости и даје му моћ да своје моћи усмери према Христу и отвори врата свог срца за Њега. Речима Светог апостола Павла: Све могу у Христу који ми моћ даје (Филипљанима 4, 13). Суштина ових речи може се назрети и у Христовом обраћању својим ученицима: Без мене не можете чинити ништа (Јован 15, 5). Тумачећи ове речи, Епископ је рекао да је се срж ових речи односи на то да је без Бога човек способан једино за зло, јер без љубави и благодати није ништа друго до љуштура. Завршавајући беседу, Епископ је величао значај вере и живота у Христу, рекавши да ће Бог увек бити уз нас уколико му се не обраћамо лицемерно, већ чистим срцем и на тај начин отварајући себе за ближње.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Лазар Марјановић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,